Οι έξι στόχοι Τσίπρα για το 2021

Οι έξι στόχοι Τσίπρα για το 2021

Επενδύει σε νέα πρόσωπα και συμμαχίες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασε τις εκλογές το 2019, η δημοσκοπική καθίζηση όμως ήρθε το 2020. Το νέο έτος θα είναι ίσως το πιο κρίσιμο για την Κουμουνδούρου από τον Μάιο του 2012. Από τότε, δηλαδή, που η Αριστερά ξεπέρασε κατά πολύ τον εαυτό της και πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο δίπολο με τη Ν.Δ. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο στη μετά κορωνοϊό εποχή και έτσι στην αξιωματική αντιπολίτευση ανάβουν τις μηχανές για το 2021 με έξι βασικούς στόχους.

Δημοσκοπική ανάσα

Οι «χαμηλές πτήσεις» του 2020 προβλημάτισαν ιδιαιτέρως την ηγετική ομάδα και η ανάκαμψη θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ξυπνήσει από τον εφιάλτη που τον θέλει να μένει κολλημένος στη ζώνη του 20%. Το ζητούμενο είναι ένα: η αντιστοίχιση των εκλογικών ποσοστών με την κοινωνική επιρροή που έχει κατακτήσει, όμως το εγχείρημα έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. Περνάει μέσα από την επαναπροσέλκυση της μεσαίας τάξης, που έπαιξε ενεργό ρόλο στη γιγάντωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ολοκλήρωση μετεξέλιξης

Κανείς δεν ξέρει αν θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος. Ολοι γνωρίζουν πως ενδιάμεσες λύσεις που έχουν να κάνουν με ψηφιακές διαδικασίες θα υπολειτουργήσουν. Αλλωστε η κορυφαία κομματική διαδικασία αποκτά νόημα από τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα, από την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών καθώς και των συνέδρων. Και μπορεί αυτά να προκαλούν συγκρούσεις ανάμεσα στις τάσεις, ωστόσο καθιστούν το κόμμα έναν ζωντανό οργανισμό.

Τέλος στην εσωστρέφεια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι «53+» θέτουν συνεχώς στις οργανώσεις το θέμα της τροπολογίας για την οικονομική ενίσχυση των αστυνομικών. Οι «προεδρικοί» αισθάνονται αποδυναμωμένοι και επιχειρούν να επιβληθούν απέναντι στην «αριστερή ομπρέλα» που έχει απλωθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οργανώνουν παράλληλα το άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο, τη στιγμή που η άλλη πλευρά μιλάει για ριζοσπαστικές και όχι για κεντρώες λύσεις. Οι «σύμμαχοι» βγάζουν ένα άγχος να επισημοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο κόμμα. Για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και να απαιτήσει από τους «συνδυασμούς της φωτιάς» να τα βρουν μεταξύ τους. Π. Σκουρλέτης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης έχουν βρεθεί απέναντι στους Ν. Παππά, Χρ. Σπίρτζη και Π. Πολάκη. Βαρόμετρο είναι πάντα η στάση του τέως υπουργού Οικονομικών, όπως και η ομάδα των «γερόντων» Ν. Βούτση, Γ. Δραγασάκη, Αλ. Φλαμπουράρη και Αρ. Μπαλτά. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ήδη οι «νέοι» Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Κ. Ζαχαριάδης, ενώ τις συγκρούσεις δεν αποφεύγει εκ της θέσεώς του ο Δ. Τζανακόπουλος.

Νέες συμμαχίες

Η απλή αναλογική μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεθεί στην εξουσία, έστω και αν δεν καταφέρει να ξεπεράσει ποτέ τη Ν.Δ. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις κατάλληλες συμμαχίες. Για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης μιλούν αρκετοί το τελευταίο διάστημα, πιέζοντας το ΚΙΝΑΛ να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Αυτό πάντως δεν αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021, τουλάχιστον όχι πριν από το συνέδριο τον επόμενο Νοέμβριο. Είναι γεγονός πως η δεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα αφήσει εύκολα τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το παιχνίδι του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιδιώξουν, βασιζόμενοι στο δίκτυο επαφών του τέως πρωθυπουργού, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για κοινή δράση της Αριστεράς της σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων.

Ελκυστικό πρόγραμμα

Βαρύτητα καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προγραμματικό του πεδίο. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα έτοιμα», τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, και έμφαση θα δοθεί τη χρονιά που έρχεται σε δύο τομείς: στην ασφάλεια των πολιτών, με τις συνέπειες του κορωνοϊού να αλλάζουν το τοπίο, και στη δικαιοσύνη ως βασικό δικαίωμα που θα επανακαθορίσει τα όρια ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά όσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες. Σε αυτές τις αρχές θα στηριχθεί και το νέο πρόγραμμα του κόμματος, που θα επικαιροποιηθεί.

Καινούργια πρόσωπα

Η στελεχική ανανέωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί και πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως εκεί θα παιχτεί σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα στις λίστες της, που δεν θα προέρχονται από την κομματική επετηρίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο όλο και πιο πολλοί αναφέρονται, είναι οι επιλογές που έγιναν τον Μάιο του 2019 στην ευρωλίστα και η αποτυχία στις δημοτικές εκλογές. Για τους ΟΤΑ, πάντως, απαιτείται οργάνωση και πολλή δουλειά σε τοπικό επίπεδο, όπως και στη νεολαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή