Νέα δίνη με επίκεντρο τη Folli Follie

Νέα δίνη με επίκεντρο τη Folli Follie

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί όπου η πολιτική αντιπαράθεση εστιαζόταν στη διαχείριση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της ήταν στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, μία έκθεση εγνωσμένου κύρους ελεγκτικής εταιρείας για τα έργα και τις ημέρες των μεγαλομετόχων της Folli Follie –εταιρεία πρότυπο για πολλά χρόνια– ήρθε να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση, δρομολογώντας για μετά τις γιορτές νέες έρευνες και κεφάλαια σε μια υπόθεση, που όπως όλα δείχνουν τώρα μόλις αρχίζει.

Τι ακριβώς συνέβη; Η υπόθεση με τη Folli Follie έχει ξεκινήσει από το 2018. Η εταιρεία βρέθηκε στη δίνη οικονομικής κατάρρευσης και έλεγχοι από αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη κατέληξαν στον εντοπισμό σωρείας παράνομων πρακτικών, που πέραν όλων των άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος να βρίσκονται στη φυλακή.

Ως εδώ το σκάνδαλο είχε αμιγώς οικονομικά χαρακτηριστικά.

Με τις τελευταίες αποκαλύψεις, που προέρχονται από την έκθεση που διενήργησε η ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers, που κυριολεκτικώς «ξετίναξε» τη Folli Follie, η υπόθεση εισήλθε στο πεδίο της πολιτικής και της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά έλεγχους για πολιτικές παρεμβάσεις. Η έρευνα έβγαλε στο φως ορισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα από την εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας και άλλα ευρήματα, με αναφορές σε πολιτικές παρεμβάσεις σημαντικών κυβερνητικών στελεχών επί ΣΥΡΙΖΑ προς το συμφέρον της εταιρείας, ενώ για τον βουλευτή –τότε– Μάκη Μπαλαούρα οι αναφορές είναι περισσότερες και πιο σύνθετες.

Αυτές οι αποκαλύψεις, που πυροδότησαν σκληρές ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία και έντονες διαψεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αναφερόμενους ως παρεμβαίνοντες για τα συμφέροντα της εταιρείας πρώην υπουργούς, βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ήδη έχει χρεώσει την ογκωδέστατη δικογραφία σε εισαγγελέα, προκειμένου να αξιολογήσει αν οι αναφορές στους πολιτικούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Σταύρο Αραχωβίτη (πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν κάποια αξία, για να προχωρήσει –αν προχωρήσει– η διαδικασία που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν δηλαδή η υπόθεση θα πάει στη Βουλή όπου ενδεχομένως να αποφασιστεί η περαιτέρω διερεύνηση.

Διευκρίνιση. Τα ονόματα των τριών πρώην υπουργών αναφέρονται σε ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie Νίκος Σάκος, ο οποίος τον ενημερώνει για τις κινήσεις που γίνονται τον Μάιο του 2018, ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μη σπεύσει να πράξει τα δέοντα, όπως άλλωστε έκανε, εις βάρος της εταιρείας. Μιλά για πολιτικές παρεμβάσεις τότε υπουργών (Αλέκου Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Σταύρου Αραχωβίτη) στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για προσυνεννοήσεις, ενώ αφήνει αιχμές για «ανταλλάγματα» και για «ικανοποίηση αιτημάτων» χάριν των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Φθάνει μάλιστα και στο σημείο να σημειώνει, στην ενημέρωσή του προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ότι «η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Ομιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός». Πέραν αυτών των αναφορών κάτι άλλο δεν προκύπτει από την επίμαχη έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας για τους αναφερόμενους πρώην υπουργούς, που έχουν διαψεύσει την όποια εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ομως, σε ό,τι αφορά τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, που είχε διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα ευρήματα είναι πιο σύνθετα. Αφορούν ένα ποσό 80.000 ευρώ που εκταμιεύθηκε από τον προσωπικό λογαριασμό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, χρήματα που ο ίδιος ο πρώην βουλευτής παραδέχθηκε ότι υπήρξαν, αλλά διατέθηκαν, όπως ανακοίνωσε, ως χορηγία για το νοσοκομείο της περιοχής του. Επίσης από την έκθεση προκύπτει ότι ο εν λόγω βουλευτής ενημερώνει τη Folli Follie για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί σχετικά με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και στέλνει το πλήρες περιεχόμενό της πριν από την ψήφισή της.

Ο «μπροστάρης»

Για τις υπηρεσίες του προς το συμφέρον της εταιρείας, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στα ηλεκτρονικά μηνύματα προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο Μάκης Μπαλαούρας χαρακτηρίζεται «μπροστάρης» και σημειώνεται ότι «υπερβάλλει εαυτόν».

Για τον πρώην βουλευτή σε ό,τι αφορά τη συνέχεια της υπόθεσης, εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι θα ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη καθώς τότε, το 2018, δεν είχε υπουργική ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν μπορεί η περίπτωσή του να υπαχθεί στις διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πέραν όμως των αναφορών σε πολιτικές παρεμβάσεις, από την έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας προκύπτουν ανάγλυφα παραλείψεις ελέγχου και έγκαιρης δράσης από τους τότε υπευθύνους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ οι αναφορές στον τότε πρόεδρό της Χαράλαμπο Γκότση είναι συχνές στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν εντοπιστεί. Το γεγονός οδηγεί τις δικαστικές αρχές σε σκέψεις για ανάσυρση από το αρχείο παλιότερης έρευνας, που δεν είχε καταλήξει σε κάποια ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για τη διαχείριση της υπόθεσης της Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης

Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, η όλη υπόθεση πρέπει σύντομα να εκκαθαριστεί και να φανεί αν τα αναφερόμενα για πολιτικές παρεμβάσεις έχουν βάση η όχι, ενώ οι έλεγχοι είναι βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στον εντοπισμό ευθυνών για τα ελεγκτικά όργανα (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.). Αν τα περί παρεμβάσεων επιβεβαιωθούν, θα δημιουργήσουν μείζονος σημασίας θέματα πολιτικής ηθικής, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί χρηματισμός, η υπόθεση θα προσλάβει άλλες σοβαρότερες διαστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη παρασκηνιακών κινήσεων που εμπλέκουν πολιτικούς με ιδιωτικά συμφέροντα και ενδεχομένως με εξυπηρέτηση δικών τους «απαιτήσεων», είναι κάτι που προκαλεί αντιδράσεις σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε δεινή θέση, οικονομική και όχι μόνον, ενώ οι ενδείξεις συναλλαγής επιβαρύνουν το κλίμα δυσπιστίας για την πολιτική συνολικά. Για αυτό οι δικαστικές αρχές έχουν το βάρος να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να καταδειχθεί τι ισχύει και τι όχι. Διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τα αναφερόμενα να είναι προϊόν προσωπικών επιδιώξεων εκείνου που τα γράφει και οι υπουργοί να μην είχαν, όπως διατείνονται, καμία σχέση. Είτε το ένα είτε το άλλο, τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή