Πρωτοχρονιά με τα ίδια μέτρα – Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία

Πρωτοχρονιά με τα ίδια μέτρα – Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για τήρηση των μέτρων και την Πρωτοχρονιά απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε, δεν θα χαλαρώσουν αλλά ούτε και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Επανέλαβε δε ότι αποτελεί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ειδικούς. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους, συνέδεσε το άνοιγμά τους με την επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σπουδαία τη χθεσινή ημέρα, όταν και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Όπως τόνισε, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει οριστικά η περιπέτεια και να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλά και για να πάρει μπρος εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα.

«Άμυνα και αντεπίθεση»

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έκανε δε λόγο για δύο παράλληλες προσπάθειες:

  • Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας.
  • Αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όπως είπε, η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα ενώ η πτωτική πορεία έρχεται με πιο αργό ρυθμό. Υπογράμμισε επιπλέον ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και επεσήμανε ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι βαίνουν μειούμενες οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση. Ενδεικτικά, σημείωσε σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ότι:

  • Η κάλυψη στην επικράτεια φτάνει το 68%.
  • Η κάλυψη στην Αττική είναι στο 63%.
  • Η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη είναι στο 91%.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθύμισε επίσης ότι το σχέδιο θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία.

«Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί»

Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί, καθώς και ότι άλλαξε η ζωή μας.

Πέρα από την πανδημία, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως στα τέλη Φεβρουαρίου η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια οργανωμένη από τουρκικές αρχές επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στον Έβρο, ενώ στη συνέχεια η τουρκική ηγεσία επανήλθε στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε επίσης στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί και κάλεσε την Άγκυρα να επιλέξει αν θα συνεχίσει τις προκλήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι χθες, Κυριακή, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Το Προεδρικό Διάταγμα, όπως είπε, αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι πρόκειται για ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Σημείωσε εξάλλου ότι στο εν λόγω Διάταγμα, αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση -και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της- των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης:

V-Day και στην Ελλάδα: Η αντεπίθεση ξεκίνησε

Έκανε το εμβόλιο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Ο εμβολιασμός, η ασφάλεια και η ανοσία – 26 ερωταπαντήσεις από τον ΕΟΔΥ

Εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Οι υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι που θα εμβολιαστούν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή