Αναθεώρηση της Λωζάννης ζητεί η Αγκυρα

Αναθεώρηση της Λωζάννης ζητεί η Αγκυρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης. «Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ντονμέζ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Αθήνα και δήλωσε πως «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους», ανέφερε.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται στους πολίτες της χώρας του πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας από το Διάστημα μέχρι και τη «Γαλάζια Πατρίδα». «Δημιουργούμε μια ισχυρή υποδομή αποτροπής. Στο πλαίσιο του στόχου μας να γίνουμε μια χώρα που κατευθύνει την τεχνολογία, από τη “Γαλάζια Πατρίδα” μέχρι και τον κυβερνοχώρο και το Διάστημα, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει διάφορες χώρες στο πλαίσιο της άρσης της απομόνωσης που έχει περιέλθει η Τουρκία και ανακοίνωσε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έκανε και άνοιγμα προς το Ισραήλ. «Υστερα από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, φτάσαμε στο σημείο της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο (σήμερα) θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική μας συμφωνία, μετά την τελωνειακή ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, ενώ ανέφερε πως η Αγκυρα θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τη στάση του Τελ Αβίβ για το Παλαιστινιακό. Δεν έκανε αναφορά σε καμία άλλη διαφορά με το Ισραήλ και τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας προκαλεί ενόχληση στην Τουρκία, κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ. «Είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Εχουν προβλήματα. Ομως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού τού κάθε Ελληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας την Κυριακή, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη.

Ο Ακάρ, για άλλη μία φορά, κατηγόρησε την Αθήνα και υποστήριξε πως «οι Ελληνες γείτονές μας κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες, κάνουν προκλητικά βήματα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή