Τα νέα δεδομένα για ξένους φοιτητές στη Βρετανία

Τα νέα δεδομένα για ξένους φοιτητές στη Βρετανία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες Ελληνες επιλέγουν σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια ή κολέγια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 Ελληνες είναι εγγεγραμμένοι σε πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών βρετανικών πανεπιστημίων. Ετσι, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους Ελληνες. 

Ενδεικτικά, όπως εξήγησαν σε πρόσφατη συνέντευξή τους στην «Κ» η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα Αναστασία Ανδρίτσου, τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το κάθε ΑΕΙ και θα διαφέρουν ανά επιστημονικό πεδίο και επίπεδο σπουδών. Αντί της μέχρι τώρα παροχής του φοιτητικού δανείου, θα υπάρχουν υποτροφίες για Ευρωπαίους φοιτητές. Από το καλοκαίρι του 2021, οι διεθνείς σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για αναζήτηση και εύρεση εργασίας για δύο έτη στη Βρετανία, ενώ για κατόχους διδακτορικών ο χρόνος είναι τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, «η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 δεν θα επηρεαστεί από τις επερχόμενες αλλαγές. Τα δίδακτρα για φοιτητές από την Ε.Ε., για πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, παραμένουν ίδια με αυτά που καλούνται να καταβάλλουν και οι Βρετανοί φοιτητές. Αυτό θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον, αν το επιλέξει ο φοιτητής, θα έχει δικαίωμα να λάβει φοιτητικό δάνειο, το οποίο και θα αποπληρώσει σταδιακά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Αυτές οι συνθήκες θα ισχύουν και για τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν πριν από την 21η Ιουλίου 2021».

Βεβαίως, για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα απαιτείται βίζα. Η διαδικασία για την έκδοση σπουδαστικής βίζας γίνεται ηλεκτρονικά. Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις, τα λεγόμενα διεθνή δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι σπουδαστές δεν θα ξεπερνούν πολύ τα δίδακτρα των Βρετανών σπουδαστών. Από επίσημες πηγές, το μέσο ύψος διδάκτρων εκτιμάται στις 15.000 λίρες ετησίως. Τα εργαστηριακά προγράμματα σπουδών αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Ηδη, πάντως, 47 πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή