Μαξίμου: τι κρατάει από το 2020

Μαξίμου: τι κρατάει από το 2020

Η δύσκολη διαχείριση της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πυκνός σε πολιτικά γεγονότα χρόνος είναι αυτός που μόλις έφυγε. Η πανδημία δεσπόζει βεβαίως σε όλα τα επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μία σειρά και άλλων ζητημάτων, από τα οποία κρατάει τα θετικά ως εχέγγυο για το 2021.

Πανδημία: Η υγειονομική κρίση ήταν αυτή που σφράγισε αναμφίβολα το 2020. Η ανθρωπότητα αντιμετώπισε, έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα, μία πανδημία που άλλαξε τα πάντα στον κόσμο όπως τον ξέραμε. Η κυβέρνηση έδειξε καλά αντανακλαστικά στο πρώτο κύμα, αλλά στο δεύτερο υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις. Μέσα από την τραγωδία των χιλιάδων θανάτων, η πανδημία αφήνει και δύο θετικά ενόψει της νέας χρονιάς: την ενίσχυση του ΕΣΥ που, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, που προχώρησε με ραγδαία ταχύτητα.

Εθνικά θέματα: Δεν έχει υπάρξει άλλη χρονιά τις τελευταίες δεκαετίες που η ελληνοτουρκική κρίση να κράτησε τόσους συνεχόμενους μήνες. Ξεκίνησε από τον Εβρο στα τέλη Φεβρουαρίου με την «πολιορκία» των χερσαίων συνόρων της χώρας μας και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα στον Εβρο έδειξε καταπληκτική επιχειρησιακή ετοιμότητα καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρόλαβαν να οργανωθούν οι κρατικές δομές –Ενοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία– και κατάφερε να αποκρούσει μία οργανωμένη επίθεση. Η συνέχεια ήταν κυρίως στο διπλωματικό παρασκήνιο και προσκήνιο. Η Αθήνα κράτησε την ψυχραιμία της έναντι της διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας και ξεδίπλωσε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με κορύφωση τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αλλά και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Αυτή είναι και η προίκα της χρονιάς που έφυγε. Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το 2021 θεωρείται έτος-ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μεταναστευτικό: Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, προ κορωνοϊού, άπαντες έλεγαν πως το μεταναστευτικό θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του 2020. Η πανδημία βοήθησε στο να ξεχαστεί, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Νότης Μηταράκης πιστώνονται τη βελτίωση της κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τελευταία μέρα του έτους να βρεθεί στη Λέσβο, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι φυλάξαμε «τα σύνορά μας στη θάλασσα» και «αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών να έχουν μειωθεί άνω του 80% μέσα στο 2020 και ουσιαστικά τα νησιά μας έχουν αποσυμφορηθεί από το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν πριν από ένα χρόνο».

Οικονομία: Παρά την τεράστια ύφεση που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, η οικονομία είχε και θετικές ειδήσεις το 2020. Στις 25 Δεκεμβρίου, λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, το 10ετές ομόλογο σημείωσε ιστορικό χαμηλό με απόδοση 0,555%. Είναι προφανές πως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εν μέσω τέτοιας κρίσης η Ελλάδα κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τόσο με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της. Αυτό σε συνδυασμό με τα χρήματα που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν τις αχτίδες αισιοδοξίας για το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή