Ο φόβος νέας 28ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σκληρότερα μέτρα
LOCKDOWN

Ο φόβος νέας 28ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σκληρότερα μέτρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων προχώρησε η κυβέρνηση επιβάλλοντας σκληρό lockdown για μία εβδομάδα, με το φόβο μια επανάληψης της έξαρσης που παρατηρήθηκε μετά την 28η Οκτωβρίου.

Στην απόφαση της κυβέρνησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συνεχιζόμενη μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ όλης της χώρας, αλλά και η μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία κυρίως).

Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να «θυσιάσει» κάποιες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες προκειμένου να ανοίξουν στις 11 του μηνός Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια και να επιστρέψει η εκπαιδευτική κοινότητα, στην κανονικότητα της, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την εκπαιδευτική πρόοδο αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Τα καμπανάκια τα οποία χτύπησαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα εξής: Πρώτον, θεωρήθηκε απαραίτητο να μπει φρένο στην κινητικότητα που υπήρξε ειδικά στην Αθήνα την εορταστική περίοδο ώστε να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων.

Δεύτερον, η μετάλλαξη του ιού σε όλη την Ευρώπη που έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές .

Τρίτον, οι γεμάτες ΜΕΘ. Παρά το ότι βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα lockdown οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 400. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» πως «δράσαμε προληπτικά προκειμένου να αποφύγουμε μία νέα 28η Οκτωβρίου» τονίζοντας πως η Αθήνα πρέπει πάση θυσία να μην ξεφύγει.

Το «πρόβλημα Αθήνα»

Πράγματι τα τελευταία 24ωρα η Αττική προκαλεί προβληματισμό. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες στον Διόνυσο εντοπίσθηκαν στις 29/12 δώδεκα θετικά κρούσματα σε περίπου 400 τεστ, κάτι που ήταν «μη αναμενόμενο» όπως σημειώνουν ειδικοί στην «Κ» και δείχνει το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει.

Την ίδια ώρα στην Δυτική Αττική η κατάσταση εξακολουθεί να είναι στο κόκκινο. Μπορεί λοιπόν, στην παρούσα φάση η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη αλλά όπως σημειώνουν επιδημιολόγοι στην «Κ» η Αθήνα θέλει μεγάλη προσοχή για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Στο δια ταύτα ο κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το Σάββατο την αυστηροποίηση των μέτρων για μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος, ενώ επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Αναφορικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.