Η «αριθμητική» του ανασχηματισμού

Η «αριθμητική» του ανασχηματισμού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στοχευμένες αλλαγές, όχι ευρείας κλίμακας, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χθεσινό ανασχηματισμό. Συνολικά οι αλλαγές στην κυβέρνηση σε αριθμούς έχουν ως εξής: 13 νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση, 8 απέρχονται και 7 μετακινούνται. Συνολικά, 16 υπουργοί παραμένουν αμετακίνητοι, μεταξύ των οποίων οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κυρ. Πιερρακάκης και Λίνα Μενδώνη.

Αναλυτικά τα νέα πρόσωπα: ο Χρήστος Ταραντίλης είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στο κομμάτι της επικοινωνίας. Η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σηματοδοτεί την είσοδο ακόμη μιας γυναίκας στο σχήμα. Ο Γιώργος Αμυράς έχει ασχοληθεί σε όλη την πολιτική του διαδρομή με το περιβάλλον και θα έχει αρμοδιότητα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος να συνομιλεί και με τις ΜΚΟ. Ο Γιώργος Κώτσηρας, νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί το νεότερο μέλος της κυβέρνησης, καθώς είναι 37 ετών. Ο Σταύρος Καλαφάτης, νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, θα είναι ο εκπρόσωπος της Μακεδονίας στην κυβέρνηση. Ο Γιώργος Στύλιος, νέος υφυπουργός, αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Εργα και το Κτηματολόγιο, αποτελεί, μαζί με τον Αμυρά, τον έτερο εκπρόσωπο της Ηπείρου στην κυβέρνηση, καθώς εκλέγεται στην Αρτα. Ο νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κλάδου Πλοίων, Κώστας Κατσαφάδος εκπροσωπεί την Α΄ Πειραιά και μια πιο δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Ο Σπήλιος Λιβανός, από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η Σοφία Βούλτεψη καταλαμβάνει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος είναι ο νέος υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου, από τη Φθιώτιδα, αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τέλος, δύο νέα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι βουλευτές. Πρόκειται για τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, που αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Σύγχρονο Πολιτισμό, και τη Μαρία Συρεγγέλα, αντιπρόεδρο των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen), που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική.

Οι απερχόμενοι

Τα στελέχη που αποτελούν παρελθόν από την κυβέρνηση είναι συνολικά οκτώ. Πλην των δύο υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Βρούτση, πρόκειται ακόμα για τους εξής 6: τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και, τέλος, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου.

Οι μετακινήσεις

Επτά είναι συνολικά τα κυβερνητικά στελέχη που μετακινούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης από το Ενέργειας στο Εργασίας. Ο Κώστας Σκρέκας που από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναβαθμίστηκε σε υπουργό Ενέργειας. Ο Μάκης Βορίδης από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εσωτερικών με υφυπουργό τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αποτελεί την τέταρτη μετακίνηση. Η Σοφία Ζαχαράκη από το Παιδείας πάει στο Τουρισμού, ενώ αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τέλος, στις σημαντικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνεται η μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου, που από υφυπουργός Εσωτερικών καταλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λιβάνιος θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η «αριθμητική» του ανασχηματισμού-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή