Συζήτηση αρχηγών για την πανδημία

Συζήτηση αρχηγών για την πανδημία

Η απάντηση του πρωθυπουργού στον Αλ. Τσίπρα – Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική Βουλή θα «λύσουν τις διαφορές» τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοικτά, κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του», ανέφερε χθες στην κατακλείδα της ανακοίνωσής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες των εμβολίων «για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί σε εγχώριο επίπεδο». 

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση –350 λέξεων–, ο κ. Ταραντίλης, επισημαίνοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι καλά ενημερωμένος, αποδόμησε τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Πρώτον, όσον αφορά την πιθανότητα να κινηθεί το κάθε κράτος μονομερώς, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως πληροφορεί τον κ. Τσίπρα ότι «τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά την αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος» και πως «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας». 
Δεύτερον, όσον αφορά την πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε., η κυβέρνηση υπενθυμίζει το κοινό άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ηλία Μόσιαλο από τις 6 Απριλίου στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με το οποίο ζητούσε την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Τρίτον, όσον αφορά το αίτημα Τσίπρα για τη συνταγογράφηση των τεστ, η κυβέρνηση καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ, τέλος, αναφορικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισυνάπτονται οι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) «που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης». Η παραπάνω επιχειρηματολογία αποτελεί και μια «εισαγωγή» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης.

Χθες, όπως είχε προαναγγείλει η «Κ», ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του υφιστάμενου lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, με μοναδική εξαίρεση το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων τη Δευτέρα. Ετσι, κλειστά παραμένουν έως και τις 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία, τα στούντιο αισθητικής, ενώ οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα είναι χωρίς πιστούς. Επίσης, επεκτείνεται η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ.

Εμβόλια

Την αύξηση των καθημερινών εμβολιασμών από 5.000 σε 8.000 ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, αριθμός που σταδιακά θα φτάσει τις 20.000 στις 20 Ιανουαρίου και τις 30.000 τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο εμβολιασμός «προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό «ενώ σήμερα (σ.σ.: χθες) προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή