Κομισιόν: Σημαντικό η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά

Κομισιόν: Σημαντικό η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία «εποικοδομητική συμπεριφορά» απέναντι στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η Ε.Ε. σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο κ. Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προσέθεσε ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την Ε.Ε. σ’ αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν τέτοια στήριξη. Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η Ε.Ε. στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είναι καλό εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε επιβεβαιώσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ζοσέπ Μπορέλ. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ είχε ξεκαθαρίσει, επίσης τη Δευτέρα, ότι η Κομισιόν δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας υπονομεύονται από «τα καπρίτσια ορισμένων κρατών – μελών» και τόνισε ότι η θέση της Κομισιόν εκφράζεται πλήρως από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ