Ανοίγει με προσεκτικά βήματα το λιανεμπόριο

Ανοίγει με προσεκτικά βήματα το λιανεμπόριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» πως από την επόμενη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου είτε με τη μορφή του click away είτε με τη μορφή του click inside άφησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως προφανώς και τον ενδιαφέρει να επιστρέψει το καθεστώς που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα και «να λειτουργήσει» δηλαδή «το click away ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως γίνεται πάντα, αλλά με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς η πανδημία, όπως παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε γραφήματα, είναι σε σχετική ύφεση. 

Οσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του για τους χειρισμούς της πριν από το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν απροετοίμαστη και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο», είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός έθεσε και αριθμητικά τον στόχο της κυβέρνησης όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Οπως είπε, η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25.000.000 δόσεις εμβολίων, υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο. «Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο – Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο ανασχηματισμός πυροδότησε και σενάρια πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μετ’ επιτάσεως. «Το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών, πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας πως ο πρόσφατος ανασχηματισμός ήταν «εκλογικός». Αυτό που πάντως έκανε εντύπωση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε απλώς στη διάψευση, αλλά την ανέλυσε κιόλας, κάτι που αν μη τι άλλο έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: «Να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Τα ελληνοτουρκικά

Οσον αφορά τα φλέγοντα ελληνοτουρκικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Ομως, να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία». Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φθάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή