Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επιστρέφει

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις θα έλθει τελικά για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα γνωστά μονοπάτια της εκπαίδευσης. Οι «πολεμικές» ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου, των στελεχών του κόμματος, αλλά και της Νεολαίας, φανερώνουν τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδράσει με όρους 2012-2014 στις αλλαγές στα ανώτατα ιδρύματα που προωθεί η Νίκη Κεραμέως.

Το σήμα έδωσε ο τομέας Παιδείας, που ζητεί απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής, απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό».

Στην Κουμουνδούρου αντιδρούν στο σύνολο του νομοσχεδίου που αφορά κατ’ αρχάς την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστηρίζοντας πως θα μειωθούν οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργώντας «πελατεία για τα κολέγια», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Η κύρια διαφοροποίηση αφορά τη σύσταση ομάδων προστασίας των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. Κάνουν λόγο για «αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας» και εκφράζουν την αντίρρησή τους για τις περιπολίες του ειδικού αστυνομικού σώματος που θα λαμβάνουν χώρα μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και για τις πειθαρχικές ποινές που θεσπίζονται για τους φοιτητές. Είναι σαφές πως στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να φτιάξουν ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων που θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αρχικά έξω από τη Βουλή.

Ανέκαθεν στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν τον χώρο της εκπαίδευσης ένα προνομιακό πεδίο που ενισχύει τόσο το αριστερό πρόσημο του κόμματος όσο και τη συμπόρευση με όμορες δυνάμεις. Αυτή τη φορά, όπως δηλώνουν, θα επιχειρήσουν να συνθέσουν ένα «πλατύ μέτωπο υπεράσπισης του δημοκρατικού, δημόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των ΑΕΙ». Προκειμένου να πετύχουν μαζική κινητοποίηση, επενδύουν στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει έως τώρα πρυτάνεις, σύγκλητοι, τμήματα συλλόγων μελών ΔΕΠ, καθώς και φοιτητές. Στη συνέχεια, το μέτωπο θα επιχειρήσουν να το μεταφέρουν και στο Κοινοβούλιο όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί για συζήτηση.

Ο Νίκος Φίλης διατύπωσε τη θέση πως «η αναγκαία φύλαξη των ανωτάτων ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές». Ο τομεάρχης Παιδείας, προαναγγέλλοντας έναν γύρο κινητοποιήσεων, συμπλήρωσε πως «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά». Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τα χρήματα για τη φύλαξη των πανεπιστήμιων θα μπορούσαν να δοθούν στους πρυτάνεις και κάνουν λόγο για «αδιανόητο αυταρχισμό», συμπληρώνοντας πως είναι ένα μέτρο που δεν ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για όλα αυτά τα θέματα, το τμήμα Παιδείας του κόμματος συντονίζει ήδη έναν διάλογο στην πανεπιστημιακή κοινότητα με φοιτητές και καθηγητές. Παράλληλα, η Νεολαία του κόμματος έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει όσους συγκλίνουν με εκείνους που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Κοραή. Εκεί βρέθηκε και το BLOCO –η παράταξη που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια–, που έχει ήδη προαναγγείλει πως θα δώσει «μαχητική απάντηση στον δρόμο απέναντι σε όσους τσακίζουν τις ζωές μας και τις δημοκρατικές μας ελευθέριες!». Το παζλ των ανακοινώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε και ο τομεάρχης  του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης: «Το δόγμα του Τρόμου και της Πάταξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει, όσο εμπόριο ελπίδας και αν επιχειρήσουν, όσο φόβο κι αν καλλιεργήσουν, όση βία και αν χρησιμοποιήσουν, για να καλύψουν τις ευθύνες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή