Εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γραπτή ερώτηση από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και η απάντηση από τον υποψήφιο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόνι Μπλίνκεν υποδηλώνουν την επιθυμία της αμερικανικής διπλωματίας για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας.

Ο κ. Μενέντεζ, επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απευθυνόμενος στον κ. Μπλίνκεν σχετικά με τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act), ρώτησε για τις πρωτοβουλίες που ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναλάβει για να ενισχύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Μπλίνκεν απάντησε τα εξής: «Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, ανυπομονώ να εξετάσω περαιτέρω αυτή τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους σε όλες τις υπηρεσίες για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ – Ελλάδας είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από την κυβέρνηση Ομπάμα – Μπάιντεν. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για να συνεχίσω την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου».

Οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν καταγράφονται λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του σχετικά με τη στενή σχέση που επιμένει να έχει η Aγκυρα με «στρατηγικούς αντιπάλους των ΗΠΑ», όπως η Ρωσία, αναφερόμενος στην υπόθεση προμήθειας των S-400. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή