Προς άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό

Προς άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, σε αμερικανικό έδαφος, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Γκριν-Τρι του Λονγκ Αϊλαντ, σε ένα θέρετρο του ΟΗΕ όπου στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες τέτοιου τύπου συναντήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε χθες (ΡΙΚ) ότι η ακριβής ημερομηνία της πενταμερούς θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Η πενταμερής θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι παρόντες ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Τουρκία.

Στο περιθώριο της πενταμερούς αναμένεται να γίνει και η διμερής συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, η πρώτη μετά την επανέναρξη των διερευνητικών την περασμένη Δευτέρα. Προφανώς έως τότε αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επίσης, αρκετοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να έχει μεσολαβήσει και ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Τίποτε, ωστόσο, δεν είναι ακόμα κλεισμένο. Η ίδια η πενταμερής του Μαρτίου για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια, σε ασυνήθιστα αρνητικό μοτίβο, καθώς για πρώτη φορά η ελεγχόμενη από την Αγκυρα κυβέρνηση του ψευδοκράτους υποστηρίζει ανοιχτά μια πολιτική οριστικής διχοτόμησης του νησιού.

Για τον πρόσφατο γύρο των διερευνητικών μίλησε χθες και ο κ. Δένδιας, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι το μεγάλο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει γίνει ακόμα. «Ας είμαστε ειλικρινείς: ήταν η Τουρκία που σταμάτησε τη συνάντηση το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία», είπε ο κ. Δένδιας (Euronews) και υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι ότι επαναλήφθηκαν. Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια “συνάντηση να ξαναβρεθούμε”. Θα δούμε από πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Τηλεφωνική επικοινωνία

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ για μια σειρά από ζητήματα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Κάρενμπαουερ ενημέρωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο στις 2 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Η κ. Κάρενμπαουερ, ενόψει της συνάντησής της με τον κ. Ακάρ, ζήτησε ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποτύπωσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, κυρίως όμως για το δικαίωμα νόμιμης άμυνας που επιβάλλει στην Ελλάδα να έχει στρατιωτική παρουσία στα νησιά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε με την ευκαιρία και το ζήτημα των γερμανικής κατασκευής υποβρυχίων 214, με τα οποία το Βερολίνο προμηθεύει την Τουρκία. Η κ. Κάρενμπαουερ εξέφρασε την κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο επισήμανε ότι πρόκειται για μια παλιά σύμβαση που δεν είναι δυνατόν να αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή