ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Ανοίγουμε όταν τα κρούσματα υποχωρούν, περιορίζουμε όταν αναζωπυρώνονται»

Η απάντηση στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Ανοίγουμε όταν τα κρούσματα υποχωρούν, περιορίζουμε όταν αναζωπυρώνονται»

Η απάντηση στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος και επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Mένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται» είπε εμφατικά.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται», επεσήμανε στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε».

«Να τιμήσουν τα συμβόλαια οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος που «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων».

«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι η Ε.Ε. είναι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί».

«Αξιοποιούνται στο έπακρο οι δόσεις που λαμβάνουμε»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί.

«Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελλόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να το ξαναπώ ότι όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων», τόνισε.

«Εξαιρετικά επιτυχημένη η έξοδος στις αγορές»

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Οικονομίας και στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές».

«Απέφερε ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο. Ελάχιστα πάνω από το 0,8%. Είναι απόδειξη της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα αλλά και την πολιτική της», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα διατεθούν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και με δικαιοσύνη. «Είναι ένα ποσό το οποίο θα προστεθεί σε όσα ήδη δαπανά η πολιτεία για να ενισχύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, κάτι που όπως έχουμε πει θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προσοχή, όμως, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν. Δεν θα ξοδευτούν. Θα κατανεμηθούν γενναία αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει» εξήγησε.

Τόνισε επίσης δύο προεκλογκές δεσμεύσεις της Ν.Δ. που γίνονται πράξη παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία:

  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
  • η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

  • Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου».
  • Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που θέτουν κανόνες ευνοώντας εξαγωγές ελληνικής παραγωγής, όπως τόνισε.
  • Στο νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, το οποίο επιτρέπει να αρχίζει η εκμάθηση των νέων που θέλουν να γίνουν οδηγοί από την ηλικία των 17 ετών αντί των 18 που ισχύει σήμερα.
  • Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αναδιαρθρώνουν κατηγορίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ρυθμίσεις που εναρμονίζουν τα δεδομένα με βάση την ολιστική μελέτη που είχε ζητηθεί από την UEFA και τη FIFA, καθώς και ρυθμίσεις για τις λέσχες φιλάθλων.

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι για την επιδημιολογική εικόνα