Διαβουλεύσεις ενόψει πενταμερούς για το Κυπριακό

Διαβουλεύσεις ενόψει πενταμερούς για το Κυπριακό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λευκωσία θα μεταβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συγκεκριμένη απόφαση κατέληξαν οι δύο ηγέτες, χθες, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία, αντικείμενο της οποίας υπήρξε και η προοπτική της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Νωρίτερα, πάντως, θα έχουν γίνει αρκετές ακόμη επαφές σε διαφορετικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η άτυπη πενταμερής που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου σε θέρετρο του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, ιδίως για τη Λευκωσία.

Η πενταμερής θα είναι, μεταξύ άλλων, στο μενού των επαφών που θα έχει σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. Η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει, βέβαια, βαρύνοντα λόγο σε πιθανές συνομιλίες για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού, αν και ο συνδυασμός Brexit και πανδημίας μάλλον ιεραρχεί διαφορετικά τις προτεραιότητες του Λονδίνου σε αυτή τη φάση.

Η επικείμενη άτυπη πενταμερής συγκεντρώνει κριτική από αρκετές απόψεις, καθώς πραγματοποιείται σε ένα μάλλον τεταμένο κλίμα. Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επιλογή και επιβολή της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, αποτελεί σκληροπυρηνικό υποστηρικτή μιας άποψης που θα μετακινούσε τις συζητήσεις στον ΟΗΕ από τη διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία προς μια λύση χαλαρής συνομοσπονδίας ή ακόμα και δύο κρατών. Για την Τουρκία η σκληρή στάση στο θέμα είναι μια σχετικά εύκολη επιλογή, καθώς η χρονίζουσα υπόθεση του Κυπριακού φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ούτε από τις δυτικές πρωτεύουσες, οι οποίες εκτιμούν πως έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα ατελέσφορων συνομιλιών, ένα ακόμη εξάμηνο δεν είναι καταστροφικό.

Επισήμως, τουλάχιστον, η κυπριακή διπλωματία κάνει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αναδείξει ότι πλατφόρμα των συζητήσεων παραμένει η διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο η Λευκωσία έχει ζητήσει και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τα επίσημα όργανα της Ε.Ε., ότι και για την Ευρώπη το πλαίσιο της λύσης είναι ομοσπονδιακό. Χθες, μάλιστα, δημοσιοποιήθηκε στην Κύπρο (ΚΥΠΕ) επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη επισημαίνει ότι η Ε.Ε. παραμένει υπέρ ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού αλλά και τις αρχές της Ε.Ε. Επίσης, υπογραμμίζει την πρόθεση και την ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεισφέρει στη διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Στην ίδια επιστολή ο κ. Μισέλ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνη την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή