Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των μέτρων – Κρίσιμα τα δύο επόμενα 24ωρα

Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των μέτρων – Κρίσιμα τα δύο επόμενα 24ωρα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρίσιμα 24ωρα έχουμε μπροστά μας, κατά τα οποία τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι θα δείξουν εάν ήδη έχουμε εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα, πιο σκληρά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου «Νοεμβρίου», που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και την Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή του συστήματος υγείας πανελλαδικά.

Την ίδια ώρα, και η Θεσσαλονίκη μπαίνει εκ νέου στο μικροσκόπιο, καθώς χθες παρουσίασε άνοδο 50% –όση και η Αθήνα–, και δεδομένων των όσων συνέβησαν στο τέλος Οκτωβρίου του 2020 θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα –ακόμα και σήμερα– θα αλλάξει υγειονομικό επίπεδο και θα μπει στο «κόκκινο», που σημαίνει πως θα πάει σε καθεστώς click away στο λιανεμπόριο και θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα λύκεια. 

Προσώρας η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και ζητάει πιστή τήρηση των υφιστάμενων απαγορεύσεων, οι οποίες πάντως, όπως φαίνεται και από την κίνηση στους δρόμους, κάθε άλλο παρά τηρούνται. Στην πραγματικότητα, η ανησυχία εντός του Μεγάρου Μαξίμου είναι μεγάλη και στο τραπέζι πέφτουν εισηγήσεις, όπως έχει γράψει από χθες η «Κ», για αυστηροποίηση των μέτρων και στην Αττική. Μέχρι και χθες, ωστόσο, δεν βρισκόμασταν σε αυτή τη φάση, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στην Πέμπτη, που θα έχει φανεί καθαρά πού βρισκόμαστε σε όλα τα επίπεδα.  

Καθολικό lockdown

Το εύλογο ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι αυτά τα νέα μέτρα στην περίπτωση που κριθούν απαραίτητα. Εάν οι ειδικοί αποφανθούν ότι είμαστε επισήμως εντός του τρίτου κύματος, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι: από αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας –να μετατεθεί δηλαδή στις 6 μ.μ. και για την Αττική, με τα καταστήματα να κλείνουν στις 5 μ.μ. σε αυτή την περίπτωση– μέχρι και επαναξιολόγηση της λειτουργίας των γυμνασίων. Βεβαίως, αν η επιδημιολογική εικόνα εξελιχθεί ακόμη χειρότερα, υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο για ένα καθολικό lockdown είτε στην Αττική είτε ακόμα και σε όλη τη χώρα, όπως άφησε ανοικτό και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1. Στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι να «κερδίσουμε» όσο το δυνατόν τον Φεβρουάριο και να απωθηθεί ένα τρίτο κύμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

Το σχετικό σενάριο σχολίασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος το διέψευσε για την ώρα, χωρίς όμως να το αποκλείει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown», είπε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εάν πάντως οι εισηγήσεις της Επιτροπής είναι προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων, τότε η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών.

Διαβάστε επίσης:

«Ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων θα μπορούσε να καταστείλει την πανδημία»

Ξεπερνούν τα εξιτήρια οι νέες νοσηλείες – Πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων

Σε «τεντωμένο σκοινί» μεταξύ τρίτου κύματος και μεταλλάξεων

Φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Πάμε για 500 εκατ. δόσεις, παρά τα σκαμπανεβάσματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή