Επιστολή – προειδοποίηση για τα νέα εμβόλια

Επιστολή – προειδοποίηση για τα νέα εμβόλια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαράδεκτη καθυστέρηση της ΑstraZeneca, την ανάγκη να αλλάξει η διαδικασία διανομής –να γίνεται δηλαδή νωρίτερα–, αλλά και την επιβεβλημένη διαρκή επικοινωνία με άλλες εταιρείες που παράγουν εμβόλια θίγουν με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. 

Οι τέσσερις ηγέτες εστιάζουν στο εμβόλιο της Johnson & Johnson που μπορεί να λύσει πολλά ευρωπαϊκά προβλήματα, ζητώντας να μη χαθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσει η διαδικασία διανομής πριν από την οριστική αδειοδότηση. Πρόκειται για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, που ενώ έχει προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης στο υγειονομικό σκέλος που είναι το σημαντικό, τα εμβόλια παραμένουν στις αποθήκες μέχρι την τελική εμπορική αδειοδότηση. Εάν αυτός ο σκόπελος ξεπεραστεί, τότε θα μπορούσε η Ευρώπη να προμηθευτεί νωρίτερα τα εμβόλια και να κερδηθεί χρόνος, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, είναι πολύτιμος. Γι’ αυτόν τον λόγο οι τέσσερις ηγέτες ζητούν από την κ. Φον ντερ Λάιεν να επισπεύσει τον διάλογο «στο πιο υψηλό επίπεδο».

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σημειώνεται στην ίδια επιστολή, μπορεί να ανατρέψει με θετικό τρόπο τα δεδομένα, καθώς αποθηκεύεται εύκολα –όπως τα κοινά εμβόλια της γρίπης–, ενώ χρειάζεται μόλις μία δόση. Υπενθυμίζεται πως ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πρόσφατα πως η χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του έτους –από τον Απρίλιο δηλαδή έως τον Ιούνιο– θα προμηθευτεί 1,3 εκατ. εμβόλια από την εν λόγω εταιρεία, ενώ συνεπικουρικά χθες η αν. εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξέφρασε την πεποίθηση πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τον στόχο της δημιουργίας τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού να είναι ακόμα εφικτός, παρά τις καθυστερήσεις.  

Διερευνητικές 

Στην ίδια επιστολή οι τέσσερις ηγέτες ζητούν από την Επιτροπή να κρατηθεί ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας και με άλλες εταιρείες που πιθανόν να βγάλουν εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως είναι για παράδειγμα η Novavax ή η Valneva. Την ίδια ώρα, η τετράδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Επιτροπή προς τους παραγωγούς εμβολίων. «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσωπική σας δέσμευση και για το γεγονός ότι στείλατε ισχυρό μήνυμα προς την AstraZeneca για την απαράδεκτη στάση της. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πια τη σοβαρότητα της κατάστασης», σημειώνεται.

Η επιστολή καταλήγει με τη φράση πως «βάσει της εμπειρίας μας έως τώρα, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως διάλογο με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν». Τέλος, το ΥΠΕΞ διέψευσε μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου πως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο Οκτώβριο το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου από τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή