Χαράσσεται κοινή γραμμή με τη Λευκωσία

Χαράσσεται κοινή γραμμή με τη Λευκωσία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, επιβεβαίωσαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση που είχαν. «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ενα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας τη θέση της Αθήνας από την Τουρκία και την ηγεσία του ψευδοκράτους που, όπως είπε, εμμένουν «στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.». Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στην κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και στην ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μηδενική αφέλεια».

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του επισήμανε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, ενώ πρόσθεσε ότι «η λύση πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεων, παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να τη διακρίνει η λειτουργικότητα του νέου μορφώματος –της μετεξέλιξης– και ιδιαίτερα η διάρκεια, αλλά και οι αποκλεισμοί των όποιων ενδεχομένων δυσλειτουργικότητας, που θα οδηγήσουν ενδεχόμενα σε μια κατάρρευση».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο μέχρι σήμερα επιτελεσθέν έργο, συγκλίσεις και λοιπά», παραπέμποντας στη σχετική επιστολή του γ.γ. του ΟΗΕ προς τον ίδιο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 26 Οκτωβρίου 2020. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην τουρκοκυπριακή πλευρά (η οποία επικουρείται απολύτως από την Αγκυρα) υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων σχετικά με το τι εστί «επιτελεσθέν έργο», ιδιαιτέρως ως προς τα αποτελέσματα του Κραν-Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε, ωστόσο, ότι το πλαίσιο επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εδράζεται στην Κοινή Δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όπως εκφράστηκε μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στις 25 Νοεμβρίου 2019, που θέτει τις παραμέτρους εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί ο όλος διάλογος για εξεύρεση ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Σημεία που «δεν είναι άλλα από τη Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, αλλά και των 6 σημείων της παραμέτρου που ο γ.γ. έθεσε στο Κραν-Μοντανά», επισήμανε.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ε.Ε. «θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη, στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του Κυπριακού». Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι δεν είναι η χώρα του η επιτιθέμενη στην περιοχή. Στις συνομιλίες των δύο ηγετών παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή, και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Χάρης Λαλάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή