Η πολυφωνία θα σταματήσει

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναγκαιότητα της απόφασης για το νέο lockdown αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ώστε, όπως είπε, να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς «μια ώρα αρχύτερα» και τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα το Πάσχα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έχουν υπάρξει φαινόμενα πολυφωνίας μεταξύ των υπουργών και τέτοια φαινόμενα ήδη διορθώνονται προκειμένου να εκπέμπεται ένα και ενιαίο μήνυμα προς την κοινωνία και κανείς να μη «βγάζει την ουρά του απέξω από το πρόβλημα». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή» και «να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» που «λαμβάνονται συλλογικά, και η ευθύνη πάντοτε –ξέρετε– της κυβέρνησης είναι συλλογική».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως «τράβηξε κάποια αυτιά», προανήγγειλε πως θα υπάρξει «συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες» στα κανάλια. Στο βασικό θέμα της επικαιρότητας, την πανδημία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κομβικό ρόλο στην απόφαση για το νέο ολικό lockdown έπαιξε η ανησυχία από την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού –που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα– γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». Εξ ου και αποφάσισε να δράσει πιο νωρίς και όχι να ακολουθήσει τις εξελίξεις.  

Πρόσθεσε δε πως «η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά». Στο έτερο κομμάτι, που είναι σε άμεση συνάρτηση με την πανδημία, αυτό του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία –είπε πως έχει ήδη εμβολιαστεί το 5% του πληθυσμού–, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως έως το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 ετών. «Τέλος Μαρτίου εκτιμώ ότι θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς. Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω», είπε και πρόσθεσε πως «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά, δηλαδή, όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε. 

Για το θέμα που δημιουργήθηκε στην Ικαρία με τον συνωστισμό, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η εικόνα αδίκησε την ουσία των προθέσεών του και πως προφανώς υπήρξε λάθος. Δεσμεύθηκε μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες του. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εάν η μόνη κριτική που έχει να κάνει η αντιπολίτευση είναι «η ταράτσα της Ικαρίας», τότε «κάνουμε κάτι καλά». Υπενθύμισε δε ότι και ο κ. Τσίπρας είχε γευματίσει σε εστιατόριο με φορείς όπου υπήρχαν πολλά άτομα, αλλά κανένας από τη Ν.Δ. δεν το έκανε θέμα. 

Οσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υφίσταται πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας, ενώ προέβλεψε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οσον αφορά την πιθανότητα νέου μνημονίου, το απέκλεισε λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εκείνο που τον προβληματίζει είναι «πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας».

Σχετικά με τον τομέα του τουρισμού, κρίσιμο για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως φέτος θα είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως θα πιάσουμε τα επίπεδα του 2019. Επέμεινε δε πως η πρότασή του για πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κρίσιμη παράμετρος και αν δεν γίνει δεκτή συλλογικά από την Ευρώπη, τότε θα εφαρμοστεί διμερώς, με συμφωνίες όπως αυτή που συνήφθη με το Ισραήλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή