Αλ. Τσίπρας: Διχαστική η ομιλία του πρωθυπουργού

Αλ. Τσίπρας: Διχαστική η ομιλία του πρωθυπουργού

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Μιλώντας στη Βουλή μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει την παιδεία όπως την πανδημία, με «πρόστιμα και αστυνομία» καθώς και ότι εξυπηρετεί τα «ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων».

Ανεβάζοντας τους τόνους, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να χειριστεί την κοινή γνώμη με τρόπο που παραπέμπει στον Όργουελ και στο 1984. «Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Όσα δε σας ενοχλούν, ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενδεχομένως να χρειάζονται αλλά ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε», τόνισε και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που «δεν ζήτησε μία συγγνώμη» κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε για το ό,τι υπέκυψε «στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά». «Είναι εννιά μήνες σε καραντίνα ο λαός, δεν έχετε ντροπή, ούτε τσίπα;», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αίσθηση υπεροπλίας όσον αφορά τα ΜΜΕ. 

Αναφερόμενος στην επίθεση της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον ως «διοργανωτή κορονοσυλλαλητηρίων» και στην κατηγορία ότι «δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν οι πολίτες» επανέλαβε ότι πρόκειται για «εμφανή αλλοίωση λέξεων».

«Πολιτεύεστε με fake news και διαστρεβλώσεις όπως ο Τραμπ», υπογράμμισε, ενώ μίλησε για «ακραία και αμοραλιστική Δεξιά».

«Δεν είστε κεντρώος, είστε ακραίος» προσέθεσε, υποστηρίζοντας επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια διακρίνεται από υστεροβουλία.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Αυτό κάνετε σήμερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ουδώλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια και ότι πρόκειται για μια προκλητική λύση που στόχο έχει να κρύψει την υποβάθμιση των ΑΕΙ.

Αναφέρθηκε και πάλι σε προηγούμενη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία εξισώνονται τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δήθεν κόπτεται για τους χαμηλούς βαθμούς» στα ΑΕΙ αλλά δεν την ενοχλεί ότι «με καθόλου κόπο, παρά μόνο τη συνέπεια στη καταβολή διδάκτρων, κατακτούν κάποιοι ισότιμο σε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίο».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε και σε άλλες συνέπειες που θα έχει η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων είναι «αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο», «αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια» και «μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων» με αποτέλεσμα το κλείσιμο κάποιων από αυτά. 

«Δεν είναι λοιπών τίποτα τρελοί όλοι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας. Δεν είναι τρελοί οι πρυτάνεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές, δεν είναι τρελοί οι γονείς», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το ΕΚΠΑ βρέθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, την ώρα που τα κολέγια δεν είναι ούτε στα 1.000 καλύτερα, αλλά στα 15.000 και κάτω. 

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το χαρακτήρισε “υπαρκτό και σοβαρό”, ενώ τόνισε ότι «προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατούν».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για υποκρισία και τον κάλεσε να καταδικάσει και να απολογηθεί για «τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής του φοιτητικής παράταξης».

«Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη, αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στις εφημερίδες. Εσείς μπορείτε», είπε, αναφέροντας ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας έστειλε μαζί με άλλους συναγωνιστές της ΔΑΠ τον πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ. στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά δημοσιεύματα. «Εμείς, ούτε ποτέ υιοθετήσαμε, ούτε ποτέ ανεχτήκαμε, ούτε υποθάλψαμε τη βία», προσέθεσε. 

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αντιπρόταση των πρυτάνεων για τη δημιουργία ενός μόνιμου καλά εκπαιδευμένου σώματος φύλαξης που να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης.

«Εσείς τους αγνοείτε γιατί δε σας νοιάζει να λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να προκαλέσετε, να σπεκουλάρετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ότι δήθεν δεν νοιάζονται και να περάσει στα μουλωχτά το deal με τους ιδιοκτήτες κολεγίων», σημείωσε. 

Εξάλλου, επισήμανε τον κίνδυνο από την παρουσία ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανεκπαίδευτους που έχουν στα χέρια τους όπλα, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα περιστατικά με εμπλοκή ειδικών φρουρών. 

«Στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους», υπογράμμισε.

«Εσείς λοιπόν επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει τμήματα περιφερειακά, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς», είπε συνοψίζοντας ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία: «Με πρόστιμα και την Αστυνομία».

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον ότι αν συνεχίσει, «σύντομα θα έχει παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες επιχείρησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή».

 

Δευτερολογία Τσίπρα

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του.

Εξήγησε τη θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στη δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια».

Ακολούθως απάντησε στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη. Κατ’ αρχήν για το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…».

Ακολούθως ρώτησε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία».

Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές είπε ότι «μόλις βγήκαμε από την επιτήρηση των μνημονίων αλλάξαμε την υποχρέωση για διορισμούς αναπληρωτών και νομοθετήσαμε τους μόνιμους διορισμούς».

Για τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, τόνισε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση…και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία…αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης».

Τέλος, κατέθεσε πρόταση: «Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας». 

Διαβάστε:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT