Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην περιοχή

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην περιοχή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες ο Νίκος Δένδιας, σε ένα χρονικό σημείο γενικότερα κομβικό για τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη συνομιλία εξετάσθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας, ιδιαιτέρως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειος), αλλά και στις τουρκικές ενέργειες.

Παρότι δεν συνδέεται ευθέως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον κ. Δένδια με διαφορά λίγης ώρας από το πρώτο τηλεφώνημά του και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για τις περιφερειακές εξελίξεις ενόψει και του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Επίσης, χθες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος ευχαρίστησε μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα για τη μέχρι πρότινος εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα κοινοποιήθηκε αρμοδίως και μια ηχηρή υπενθύμιση από το Ισραήλ για τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς. Επειτα από κοινή επιχείρηση του εθνικού γραφείου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων του υπουργείου Αμυνας, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας «Σιν Μπετ» και της υπηρεσίας τελωνείων του Ισραήλ, απαγορεύθηκε η μεταφορά τουρκικών εμπορικών προϊόντων και κεφαλαίων, συνολικής αξίας 121.000 δολαρίων, που προορίζονταν για την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα είχαν διοχετευθεί μέσω εμπορικών εταιρειών που ανήκαν σε μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, με αποδέκτες στελέχη της ίδιας οργάνωσης στη Δυτική Οχθη. Τη σχετική διαταγή υπέγραψε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, ο οποίος και δήλωσε στη συνέχεια ότι «θα συνεχίσουμε την πολιτική μηδενικής ανοχής προς την τρομοκρατία, καταδιώκοντας τα δίκτυα και τις υποδομές της όπου αυτά βρίσκονται, στο Ισραήλ και πέρα από αυτό». Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, τους προηγούμενους μήνες είχαν δεσμευθεί σημαντικότερα ποσά που κατευθύνονταν προς τη Χαμάς, μέσα από τράπεζες με έδρα στο Ιράν.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις στοχευμένες τουρκικές διαρροές, μεταξύ άλλων και προς ισραηλινά ΜΜΕ, περί προσπάθειας επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις Αγκυρας και Ιερουσαλήμ. Κάποιες από αυτές ήταν εντελώς χοντροκομμένες, όπως η πρόταση του απόστρατου εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσιχάτ Γιαϊτσί για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία και άλλες, πιο ουσιαστικές, κυρίως μέσω του διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εντός του 2020 ο κ. Ερντογάν δεξιώθηκε δύο φορές την ηγεσία της Χαμάς, ενώ αναφέρθηκε ανοικτά και στην ανάγκη… απελευθέρωσης του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

​​​​​​Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης εξέδωσε μια NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» σε μια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σκύρου, για την περίοδο 18 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου. Παρότι οι έρευνες καθαυτές δεν αποτελούν απειλή (πέρα από την παραβίαση του χώρου ευθύνης NAVTEX), το μήνυμα αποστολής του «Τσεσμέ», σε μια περίοδο όπου θεωρητικά Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται προ του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή