Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση λογαριασμού για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση λογαριασμού για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. το πρωί της Πέμπτης.

«Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Η εντολή ήταν σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν πια αποκατασταθεί. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες για την υπομονή την οποία επέδειξαν. Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο», είπε.

Διαβάστε επίσης: Τα συνεργεία μάλωναν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα 

Προανήγγειλε σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης», τόνισε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση λογαριασμού για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα-1

Στο ζήτημα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα και αντιμετώπιση της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης και δήμων «κάτι που έχουμε πει ότι θα το ξεκαθαρίσουμε μέσα στο εξάμηνο του 2021».

Διευκρίνισε ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος, αλλά σκοπός είναι να γίνει υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Η τριήμερη μάχη στην Αττική και ο κίνδυνος για ολικό μπλακ άουτ

Υπάρχουν ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά ήταν τόσο έντονο το καιρικό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί δήλωσε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε  την Τρίτη, να συνδράμουν κινητές ομάδες της ΕΜΑΚ, του στρατού και των Δήμων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας, αν δεν γίνονταν αυτές οι ενέργειες, δεν θα ερχόταν το ρεύμα «ούτε σε μια εβδομάδα».

Οι βλάβες θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί στο 10%

Οι βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που άφησαν χωρίς ρεύμα περί τα 70.000 νοικοκυριά από λίγες έως και πάνω από 48 ώρες εν μέσω πολικού ψύχους έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες αντικείμενο μιας επικοινωνιακής διαμάχης μετάθεσης ευθυνών από τους αρμοδίους, στάση ενδεικτική της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ένας νευραλγικός για την κοινωνία και την οικονομία τομέας.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ότι εάν οι αρμόδιοι φορείς στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων, οι βλάβες στο δίκτυο θα είχαν περιοριστεί στο 10% και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα έμεναν από ρεύμα θα ήταν μόλις 7.000 και βέβαια για πολύ λιγότερες ώρες. Από τις 84 με 85 βλάβες δηλαδή που σημειώθηκαν με την έναρξη της κακοκαιρίας στον κεντρικό κορμό τροφοδοσίας της μέσης τάσης θα είχαμε μόλις 8 ή 9 βλάβες.

Διαβάστε αναλυτικά: Τα δέντρα του μπλακ άουτ και το δάσος των ευθυνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή