Διάβημα στην Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Διάβημα στην Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα προσεκτικό διάβημα, συνταγμένο με σκοπό την ανάδειξη της βασικής παρατυπίας της Τουρκίας σε σχέση με τον πλου του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, απαντά η Αθήνα στην Αγκυρα. Στο διάβημα και στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών η NAVTEX καταγγέλλεται ως άκυρη και παράνομη, καθώς εκδόθηκε από τον σταθμό Σμύρνης της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας για μια περιοχή έξω από την αρμοδιότητά της.

Οσον αφορά τον πλου του «Τσεσμέ» δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής παραβίασης, καθώς το ωκεανογραφικό θα κάνει υδρογραφικές έρευνες (δηλαδή επί της στήλης του ύδατος και όχι στην υφαλοκρηπίδα), ωστόσο προσλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια σαφής ένδειξη της αδυναμίας της Αγκυρας να λειτουργήσει ως ένας αξιόπιστος και λειτουργικός παράγων που μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο μεταφέρεται η τουρκική δραστηριότητα και προς τους σύμμαχους και εταίρους της Ελλάδας. 

Κατά τα λοιπά, η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία του «Τσεσμέ», το οποίο χθες το απόγευμα εξήλθε από τα Δαρδανέλλια με προορισμό την περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες μέχρι και τις 2 Μαρτίου. 

Οι οδηγίες για τη διαχείριση του θέματος είναι σαφείς και κινούνται στην κατεύθυνση των χαμηλών τόνων, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία αναλώνεται σε επιχειρήσεις που έχουν σκοπό τη δημιουργία κλίματος στο εσωτερικό. Αν και δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με την ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα διεξαχθεί μετά τις 3 Μαρτίου.

Αντιθέτως, όπως γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σε εύθετο χρόνο, τον Απρίλιο, μετατίθεται η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό. Η μετάθεση της άτυπης πενταμερούς οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που περιλαμβάνουν την πανδημία, αλλά επεκτείνονται και στην ιδιάζουσα κατάσταση που έχει αποκτήσει το ζήτημα έπειτα από τις διακηρύξεις της Αγκυρας και των εντεταλμένων της στο ψευδοκράτος περί λύσης διχοτόμησης. Σε κάθε περίπτωση, στις 25-26 Μαρτίου θα έχει πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία εξακολουθεί να θεωρείται σημείο καμπής για τη στάση που θα τηρηθεί έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι έως τότε θα πρέπει να έχει συνταχθεί μια «έκθεση προόδου» της Τουρκίας από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. Αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, από την Αθήνα θα επιχειρηθεί να υπενθυμιστεί η φύση της «έκθεσης προόδου».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Χθες κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Συμμαχία, καθώς οι προαναγγελθείσες αποχωρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων δημιουργούν κενά που είναι δύσκολο να συμπληρωθούν. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η, εκ νέου, μετατροπή του Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, κάτι που θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή