«Σκληρό ροκ» στην πολιτική αντιπαράθεση

«Σκληρό ροκ» στην πολιτική αντιπαράθεση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θα παίρνει τις ανάλογες απαντήσεις. Αυτό λένε κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως ναι μεν η πάγια θέση της κυβέρνησης για ήπιο πολιτικό κλίμα δεν αλλάζει επί της αρχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο κανόνας δεν θα έχει… εξαιρέσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα, άλλωστε, δύο υποθέσεις αναμένεται να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο. Γνωστές και οι δύο, αλλά χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Η μία είναι η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Η πρόσφατη αναφορά του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου δεν είναι τυχαία και μπορεί να θεωρηθεί ως προοίμιο του τι θα ακολουθήσει. 

Απαντώντας ο υπουργός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως μπήκε στον πειρασμό να ελέγξει τα ΜΜΕ. «Με τον γνωστό διαγωνισμό, το περιβόητο Ινστιτούτο Φλωρεντίας και με τα βοσκοτόπια. Αλλά έρχεται η ώρα και γι’ αυτά», κατέληξε. Με απλά λόγια, ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε και άλλο επεισόδιο στη διαδικασία, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του Νίκου Παππά να θεωρείται πλέον πιθανό σενάριο. Κρίσιμη παράμετρος άλλωστε είναι το ότι σε διαφορετική περίπτωση το καλοκαίρι θα υπάρξει παραγραφή, κάτι που εάν συμβεί θα κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση. 

Στο διά ταύτα, η εισαγγελία εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει αποστείλει τη σχετική δικογραφία, η οποία, αφού εξεταστεί από τα κόμματα, μπορεί να οδηγήσει σε σύσταση Προανακριτικής, εντός του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση προκάλεσε σάλο το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κ. Καλογρίτσας, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης του με τον όμιλο CCC, έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή του ίδιου και του ομίλου, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, «δείχνοντας» τον Νίκο Παππά σε ρόλο ενορχηστρωτή. 
Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένονται εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis. H υπόθεση «πάγωσε» προσωρινά το τελευταίο διάστημα, καθώς η αρεοπαγίτης ανακρίτρια του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, νόσησε από κορωνοϊό. Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, η υπόθεση θα επανέλθει, καθώς αναμένεται περαιτέρω κλήτευση μαρτύρων, ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση η εισαγγελέας θα υποβάλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο. Και η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και να αποτελέσει ένα ακόμα βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.  

Στρατηγική απόφαση  

Οπως προαναφέρθηκε, κυρίαρχη βούληση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πολιτική αντιπαράθεση να μην ξεφύγει από τα πλαίσια. Η απόφαση είναι στρατηγικής φύσεως, καθώς αυτός που προηγείται δεν έχει κανένα λόγο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ν.Δ. θα ξεχάσει και όσα υποστήριζε ως αντιπολίτευση, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του νόμου, όπως οι δύο παραπάνω υποθέσεις. 
Αρμόδιες πηγές πάντως σημειώνουν πως η ίδια σκληρή τακτική θα εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Ταραντίλης, μετά τρεις συνεχόμενες ημέρες επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κακοκαιρία. Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση «απέφυγε» επί τρεις ημέρες να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της εθνικής οδού, η απάντηση ήρθε, θυμίζοντας πως τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους όχι για λίγα λεπτά, όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή