Συντήρηση ατμόσφαιρας απειλής από Τουρκία

Συντήρηση ατμόσφαιρας απειλής από Τουρκία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ευρύτερη προσπάθεια της Αγκυρας να συντηρήσει μια ατμόσφαιρα απειλής, έστω με κινήσεις χαμηλής έντασης, εντάσσεται η έξοδος του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο. Από την Αθήνα, η έξοδος ενός ωκεανογραφικού πλοίου στα διεθνή ύδατα, με τη χρήση μιας παράτυπης NAVTEX, παραμονές, μάλιστα, των διερευνητικών επαφών, αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη κίνηση της Αγκυρας με ευρύτερη στόχευση. Το «Τσεσμέ» παρέμενε πάντως και χθες εντός της περιοχής που έχει δεσμευθεί για υδρογραφικές έρευνες έως και τις 2 Μαρτίου στο Βόρειο Αιγαίο, παρακολουθούμενο διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και με τις Ενοπλες Δυνάμεις εντελώς εκτός κάδρου. «Η παράνομη NAVTEX ήταν αχρείαστη ενέργεια, που δεν βοηθά στη βελτίωση του κλίματος», ανέφερε χθες για το θέμα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει απάντηση στις προτάσεις για συνέχιση των διερευνητικών επαφών που έχει αποστείλει, ενώ προσβλέπει και σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Την Κυριακή, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας ανέφεραν ότι οι εργασίες του «Τσεσμέ» είναι νόμιμες καθώς, όπως υποστήριζαν οι σχετικές πηγές, «δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης». Σε μία από τις συνήθεις επιχειρήσεις πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα προχώρησε σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο ενώ δεσμεύει και περιοχές σε νησιά που θα έπρεπε να είναι «αποστρατιωτικοποιημένα», λίγο μετά τις διερευνητικές. Μάλιστα, η άσκηση «Μαβί Βατάν» («Γαλάζια Πατρίδα»), που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες, παρουσιάζεται περίπου ως αναγκαστική αντίδραση της Αγκυρας στις ελληνικές ασκήσεις. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, η «Μαβί Βατάν» είναι προγραμματισμένη από καιρό, μάλιστα με σκοπό να ξεκινήσει όταν αναμένεται να βρεθεί σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ομάδα κρούσης του οποίου θα συμμετάσχει και ελληνική φρεγάτα (εκτός απροόπτου η «Σπέτσαι»).

Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι παρόμοιες εργασίες με το «Τσεσμέ» έκανε τον Δεκέμβριο το ωκεανογραφικό «Ναυτίλος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Ο βαθμός ακραίας διαστρέβλωσης των γεγονότων από την Αγκυρα αντανακλάται και στον ισχυρισμό πως μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου ποντίστηκαν καλώδια. Εκείνο που παραλείπεται να τονιστεί, ωστόσο, είναι πως επρόκειτο για εμπορικές δραστηριότητες, καθώς αφορά πόντιση καλωδίων για την εξυπηρέτηση δικτύων τηλεφωνίας. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί αντανακλούν, φυσικά, την τουρκική αφήγηση περί «συγκυριαρχίας» στο Αιγαίο και όχι κάποια αιτιολογημένη κριτική.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου, ιδιαίτερα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το προηγούμενο τριήμερο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκαν στο Αμπου Ντάμπι, όπου ναυλοχεί τις τελευταίες ημέρες η φρεγάτα «Υδρα» του Π.Ν. στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εκδηλώσεις των διεθνών εκθέσεων αμυντικού υλικού «IDEX 2021» και «NAVDEX 2021». Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, αρμόδιο για τις Αμυντικές Υποθέσεις Μοχάμεντ αλ Μποουάρντι, με τον οποίο συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή