Επιμένει στο ρεπερτόριο της έντασης ο Ερντογάν

Επιμένει στο ρεπερτόριο της έντασης ο Ερντογάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα-2021» (Mavi Vatan-2021), η οποία θα διεξαχθεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε η Αγκυρα, την ώρα που η Αθήνα περιμένει την απάντηση στην πρόσκληση που έχει στείλει στην Τουρκία για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, η άσκηση θα διεξαχθεί σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που θεωρείται απάντηση της Αγκυρας σε ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο. Στην άσκηση θα αποπλεύσουν 82 πλοία του τουρκικού ναυτικού. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν 5 αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης, 12 ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού, μαχητικά F-16 και F-4. Μαζί με τις δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής, η συμμετοχή στην άσκηση αναμένεται να φθάσει τα 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα.

Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διαδοχικές ομιλίες που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σμύρνη, προτίμησε να επιτεθεί σε Ελλάδα και Ε.Ε σχετικά με το προσφυγικό. «Η ανθρωπότητα έμεινε μετεξεταστέα όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο και στον Εβρο. Στα σύνορα της Τουρκίας με την Eλλάδα στον Eβρο, ζήσαμε σκηνές όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας άσκησαν έντονη βία εναντίον των προσφύγων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης, κατηγόρησε την Ε.Ε. πως έχει στείλει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 100.000 πρόσφυγες και ισχυρίστηκε πως οι Βρυξέλλες δεν έκαναν κάτι παρόμοιο για την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τονίζοντας πως «γνωρίζετε καλά αυτούς που βυθίζουν τα φουσκωτά των προσφύγων. Ξέρετε καλά πως οι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν στα νερά της θάλασσας. Τα εξηγούμε, αλλά δεν μας ακούν».

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν με την έντονη ρητορική προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα έχοντας στόχο να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνουν και τις δηλώσεις του για τα γεγονότα του 1922, όπου κατηγόρησε πάλι τη Δύση και την Ελλάδα αναφέροντας πως «η επιθυμία και η προσπάθειά τους να μας αιχμαλωτίσουν στην Ανατολία ξεκίνησε με την εισβολή στη Σμύρνη. Είχαν σκοπό την πλήρη εκκαθάρισή μας, όμως αυτή η προσπάθειά τους έληξε με την απογοήτευσή τους στα νερά του κόλπου της Σμύρνης».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η Αγκυρα θα παραλάβει και 4ο γεωτρύπανο, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή», οπότε συνολικά η Τουρκία θα διαθέτει 6 πλοία, δηλαδή 2 σεισμογραφικά σκάφη και 4 γεωτρύπανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή