Στον «πάγο» ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Στον «πάγο» ξανά οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η Αγκυρα μιλάει για αναβολή λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου – Κατάρες κατά του Νετανιάχου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου, με Τούρκους αξιωματούχους να αναφέρουν στο πρακτορείο Bloomberg πως «ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και η απόφαση ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμά του. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η νέα ημερομηνία επίσκεψης θα συζητηθεί με τους ομολόγους του».

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές, όμως, αναφέρουν πως πιθανότατα η τουρκική πλευρά αντιλήφθηκε πως ο Μπάιντεν δεν θα δεχόταν τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και έτσι διέρρευσε την αναβολή.

Δύο ώρες πριν από την είδηση αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη έκανε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις και για το Ισραήλ και για τις ΗΠΑ, υποστήριξε ξεκάθαρα τη Χαμάς, ενώ μπροστά στις κάμερες προσευχήθηκε για το κακό του Νετανιάχου και των σιωνιστών! Ολη η ομιλία είχε ήδη προκαλέσει υποψίες πως το ταξίδι στην Ουάσιγκτον δεν θα πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό ο Ερντογάν ανέβαζε τους τόνους της ρητορικής του.

Αν το παραπάνω σενάριο δεν ισχύει, τότε λένε οι αναλυτές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση ώστε να μην μπορεί να τον δεχθεί ο Τζο Μπάιντεν, που ήδη βρισκόταν υπό πίεση από το Ισραήλ και το ισραηλινό λόμπι, λόγω της υποστήριξής του προς τη Χαμάς.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του στην Πλατφόρμα για την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη, υπενθύμισε το οθωμανικό παρελθόν της πόλης και υποστήριξε πως «η Iερουσαλήμ πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Σταυροφόρους, αλλά οι πρόγονοί μας ανύψωσαν και πάλι την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια και την έκαναν τόπο ευημερίας. Γι’ αυτό κι εμείς ως διάδοχοι παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη».

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη κάνει νύξη πως στην ατζέντα του Μπάιντεν δεν υπήρχε η επίσκεψη της 9ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως «οι σημερινοί Χίτλερ και ναζί είναι δολοφόνοι που σκότωσαν περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όπως και οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έγραψε το όνομά του επαίσχυντα στην Ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας».

Ο Ερντογάν, αφού δήλωσε πως κανένας δεν μπορεί να τον εμποδίσει να λέει την αλήθεια, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ: «E, Νετανιάχου. Αυτή είναι η προσευχή μου: “Θεέ μου με τη δόξα σου και τη δύναμή σου καταράσου και κατέστρεψε τον Νετανιάχου και όλους τους σιωνιστές!”».

Οσον αφορά τη Χαμάς, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «μπορεί το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του να τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, αλλά εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στη Χαμάς. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας της Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την εθνική αντίσταση της Παλαιστίνης».

Επειτα από πολλά χειροκροτήματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη δήλωση του Τζο Μπάιντεν περί «γενοκτονίας των Αρμενίων». Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «oι ΗΠΑ αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Να δουν τη γενοκτονία που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και να προσπαθήσουν να το σταματήσουν».

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μη μιλήσει για ακύρωση του ταξιδιού αλλά για αναβολή, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με την Ουάσιγκτον. Από τα ξημερώματα, όμως, οι ΗΠΑ διέρρεαν την πληροφορία πως δεν θα γίνει το ταξίδι, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, να αναφέρει πως «δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια καθορισμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Αν ο Ερντογάν δεν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, δεν θα έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο οποίος απέφυγε να τον υποδεχθεί από την πρώτη ημέρα της εκλογής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή