Εξι μέτρα για την αποτροπή σεξουαλικής βίας

Εξι μέτρα για την αποτροπή σεξουαλικής βίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης ανακοίνωσε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τον τοξικό λόγο και το κύμα λασπολογίας που κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες. Ο στόχος των πρωτοβουλιών, όπως τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι διπλός: να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε:

Πρώτον, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ, όσον αφορά τους ανηλίκους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια.

Δεύτερον, εγκαινιάζεται μια κεντρική διαδικτυακή πύλη, το metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές γύρω από αυτό το θέμα. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Τρίτον, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Αφορά, για παράδειγμα, προπονητές, εργαζομένους σε κατασκηνώσεις, εργαζομένους σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ.

Τέταρτον, συγκροτείται μια νέα κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.

Πέμπτον, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως μικρό παράδειγμα την τακτική του opendoor.

Εκτον, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερομένου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Τέλος, επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε «το καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών που διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα, σαν οι βιαστές να χωρίζονται τάχα σε αριστερούς ή δεξιούς και σαν εκείνοι που υφίστανται τη βία να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιδεολογία». Μίλησε για «κατήφορο που ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού #MeToo, με κύρια ευθύνη των δυνάμεων που υποτίθεται ότι την παρουσίαζαν ως μέσο κοινωνικής χειραφέτησης» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να του απαντήσει «όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή