Προς κλιμάκωση των μέτρων – Αλλαγές στον κωδικό 6 στα SMS

Προς κλιμάκωση των μέτρων – Αλλαγές στον κωδικό 6 στα SMS

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μία η πανδημία δεν υποχωρεί, από την άλλη το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει «έκτακτο» μήνυμα πως το λιανεμπόριο πρέπει πάση θυσία να ανοίξει εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών, καθώς οι κρατικές δυνατότητες στερεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναζητάει υπό ασφυκτική πίεση χρόνου «έξυπνους» τρόπους για να μειώσει το ιικό φορτίο άμεσα και να μπορέσει να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου την οικονομική δραστηριότητα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και κάτω από λιγότερη πίεση.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλη μερίδα των ειδικών, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη, όπου δεν ελήφθη τελική απόφαση, προτείνει ως μόνη λύση ένα σκληρό οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα, παρόμοιου τύπου με αυτό του περασμένου Μαρτίου, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση, χθες επιβεβαιώθηκε πως σχεδόν όλη η χώρα πέρασε σε «κόκκινο» επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως το πρωί της Τρίτης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, επελέγη η φράση πως «παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας», δείχνοντας πως πλέον το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η χθεσινή εικόνα ήταν πολύ ανησυχητική και για τη Θεσσαλονίκη, όπου αυξήθηκε κατακόρυφα το ιικό φορτίο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν πως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αιτία διασποράς είναι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, οι οποίες προκύπτουν από μια πολύ εύκολη αποστολή sms «6» για μετακίνηση σωματικής άσκησης, που καταλήγει σε πάσης φύσεως συνεστιάσεις και συγκεντρώσεις κατ’ οίκον. Συνεπώς, ένα «έξυπνο» μέτρο που εξετάζεται είναι η αποστολή sms «6» να επιτρέπει μετακίνηση μόνο με τα πόδια, εμποδίζοντας τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Με αυτό το μέτρο εικάζεται πως θα περιοριστεί η κινητικότητα, καθώς τα καταστήματα είναι κλειστά και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι –πλην εργασίας και έκτακτων αναγκών– που μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Το μέτρο έχει ωστόσο και μειονεκτήματα, καθώς σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πάρκα ή χώροι αναψυχής οι κάτοικοι θα περιοριστούν αισθητά. Ο αντίλογος εδώ είναι πως, εάν τελικά εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μειωθεί η τεράστια κινητικότητα, που μόνο lockdown δεν θυμίζει. Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να αποδώσει έως τις 16 Μαρτίου που σχεδιάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο.  

Προς κλιμάκωση των μέτρων – Αλλαγές στον κωδικό 6 στα SMS-1
Τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ).

Ετοιμο το sms  

Την ίδια ώρα, είναι ήδη έτοιμος ο αριθμός 13032, ώστε να ανοίξει το λιανικό εμπόριο συντεταγμένα. Αυτό που εκκρεμεί είναι τι ακριβώς θα ισχύει για τη χρήση του, καθώς εξετάζεται εάν το χρονικό εύρος θα είναι για 2 ή για 3 ώρες. Το υπουργείο Ανάπτυξης προκρίνει το τρίωρο. Και εδώ υπάρχουν αντίθετες απόψεις, με πολλούς να υποστηρίζουν πως το δίωρο θα ευνοήσει τα μικρά, συνοικιακά καταστήματα, που αυτή τη στιγμή έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να δουλέψουν. Τέλος, χθες το απόγευμα ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία», ευχαριστώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις που εξηγούν την «απότομη αύξηση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες» και κατέληξε σημειώνοντας πως «ευτυχώς που το κάναμε, διότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό πλαίσιο μέτρων μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή