Κατηγορίες για «προβοκάτσιες» από Τουρκία

Κατηγορίες για «προβοκάτσιες» από Τουρκία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία κατηγορεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» και «προκλητική» στάση, όμως τώρα πια δεν αναφέρεται μόνο στους ισχυρισμούς της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά υποστηρίζει πως τα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού δεν πρέπει να δένουν στα ελληνικά νησιά!

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε πως «η Eλλάδα εξακολουθεί να έχει πλοία του Ναυτικού της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησής τους. Πρόσφατα στο Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένo, υπάρχει μόνιμη παρουσία μιας πυραυλακάτου».
Η κ. Καρά ισχυρίστηκε πως «παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες και παράνομες ενέργειές της».

Η Τουρκία δεν έχει απαντήσει μέχρι και σήμερα στην πρόσκληση της Αθήνας για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών, όμως κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση για επαφές για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το Κυπριακό

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, αφού εξήρε τις προσπάθειες του κ. Τζόνσον για την επίλυση του Κυπριακού, κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα. «Παρά την προκλητική στάση και τις προκλητικές δηλώσεις της Ελλάδας, η Τουρκία στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι ψύχραιμη και διατηρεί την αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές», δήλωσε.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Βρετανό πρωθυπουργό πως στόχος της Αγκυρας είναι τα δύο κράτη στην Κύπρο. «Με τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργηθεί κλίμα “καζάν-καζάν” (win-win) όχι μόνο για τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά και για νέες περιφερειακές συνεργασίες», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Ανοιγμα

Ανοιγμα στην Αίγυπτο έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg δήλωσε πως «η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου. Ενα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να ανοίξει με την Αίγυπτο και άλλα κράτη του Κόλπου».

Οι S-400

Για το ζήτημα των S-400 o κ. Καλίν είπε πως «οι S-400 που διαθέτουμε δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσουν απειλή για το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ».

Οσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ε.Ε., τόνισε πως «με την Ε.Ε. υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Ελληνες, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η διασφάλιση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή