Νέος κύκλος οξύτητας για το σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη

Νέος κύκλος οξύτητας για το σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο πολιτικής οξύτητας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην ώρα του Πρωθυπουργού, πυροδοτεί ο απόηχος των βίαιων επεισοδίων της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, αλλά και των ακροτήτων της περασμένης Κυριακής στην πλατεία της ίδιας περιοχής.

Τη ίδια στιγμή οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προχωρώντας σε συλλήψεις μεταξύ άλλων και του διαδηλωτή που φέρεται να γκρέμισε τον εν λόγω αστυνομικό από το δίκυκλό του.

Η κυβέρνηση, αρχικά μέσω δηλώσεων της κ. Πελώνη, έστρεψε τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ -βάζοντας μάλιστα στο κάδρο της κριτικής της και προσωπικά τον αρχηγό του Αλ. Τσίπρα– στον οποίο καταλόγισε του ότι «υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση εκμεταλλευόμενος την ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση από τα περιοριστικά μέτρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και πρόσθεσε ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν καταστάσεις του 2008 και του 2011, στις οποίες η χώρα «δεν μπορεί η χώρα να επιστρέψει».

Απέδωσε δε αυτή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην έλλειψη αντιπολιτευτικού αφηγήματος, κενό την κάλυψη του οποίου η αντιπολίτευση καταφεύγει στην εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Απέρριψε το επιχείρημα «η βία γεννά βία», λέγοντας ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα όργανα επιβολής του νόμου με «μπαχαλάκηδες» και πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται.

Διαβάστε: «Συνασπισμός» χούλιγκανς στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης

«Συνασπισμός» χούλιγκανς στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης

Ανάλογες κατηγορίες προσήψε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης: «Πρέπει ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας να αναλάβει να συγκρατήσει πλέον τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να αφαιρέσει όλη αυτή την πολιτική κάλυψη που δίνει κάθε βράδυ στις διαδηλώσεις… Ποιος χαϊδεύει αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος τους καλύπτει; Ποιος τους βγάζει κάθε μέρα στον δρόμο; Ποιος τους λέει, καλά κάνετε και κατεβαίνετε; Δεν είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτή την καθημερινή εικόνα των διαδηλώσεων και των καταλήψεων ο ΣΥΡΙΖΑ τη στηρίζει επίσημα. Έκανε επίσημο κάλεσμα να πάει ο κόσμος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στις πορείες υπέρ του Κουφοντίνα είναι κάθε μέρα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστρέψει όλη την Ελλάδα για τον Κουφοντίνα, να βγει να μας το πει».

Διαβάστε: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βασικός ύποπτος για την επίθεση στον αστυνομικό

«Κλίμα διχασμού»

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας απάντησε με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στην οποία χρεώνει στον πρωθυπουργό το «κλίμα διχασμού».

«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία. Στη Δημοκρατία, εγγυητής αυτής της ενότητας είναι ο πρωθυπουργός. Που οφείλει πάντα να ενεργεί με γνώμονα τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του».

«Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία. Και σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Τον διχασμό», δηλώνει.

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «την ώρα που η ψυχραιμία και η ενσυναίσθηση θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουν, επιλέγει να επιτεθεί με διάγγελμα στους νέους, τους οικογενειάρχες, τους πολίτες μιας μεσοαστικής γειτονιάς των Αθηνών και φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά».

«Εμείς είμαστε συνηθισμένοι. Άλλωστε, το δόγμα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ το ξανακούσαμε και όταν οι ίδιοι πάλι, έριχναν τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας», συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το θέμα μας όμως είναι οι πολίτες».

«Ο ολισθηρός κατήφορος της έντασης πρέπει να τελειώσει εδώ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, φορώντας μάλιστα το εθνόσημο, να χτυπάει ανελέητα και να απειλεί ζωές συμπολιτών του, με την ανοχή της κυβέρνησης. Όπως και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς, με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο», τονίζει ο κ. Τσίπρας και καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να επενδύει στον διχασμό».

«Η Ελλάδα του 2021, δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950. Έχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε. Έχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν», καταλήγει.

Απάντηση Μαξίμου 

«Όλοι οι Έλληνες έχουν διαπιστώσει και διαπιστώνουν καθημερινά ποιος επενδύει στον διχασμό και την πόλωση. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, είναι τα έργα που μετρούν. Και τα λόγια του που τον συνοδεύουν. Το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» όχι μόνο δεν το ξέχασε, αλλά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο», αναφέρει σε απάντησή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας: «Κουνώντας το δάχτυλο, ο κ. Τσίπρας στο τέλος καταλήγει να δείχνει μόνος του τον εαυτό του».

Βαριές κατηγορίες για τα πρωτοφανή επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Συνελήφθη 30χρονος Ιρακινός

Στο μέτωπο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, ένας 30χρονος Ελληνοιρακινός είναι σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο άνθρωπος που έριξε από τη μηχανή τον αστυνομικό της «Ομάδας Δράση», ο οποίος στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η ΕΛΑΣ είχε ταυτοποιήσει τον 30χρονο από βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή του.

Παράλληλα, για βαρύτατα αδικήματα κατηγορούνται οι 16 συλληφθέντες για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, ενώ ο ένας από αυτούς κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για έναν νεαρό, στον οποίο δόθηκε το προσωνύμιο “Ινδιάνος” και ο οποίος αναγνωρίστηκε ότι συμμετείχε στην ομάδα που επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό της ομάδας “Δράση”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή