Πόλωση διαρκείας με ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση

Πόλωση διαρκείας με ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πόλωση διαρκείας με φόντο τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και όχημα το μέτωπο της αστυνομικής βίας φαίνεται πως εισέρχεται το πολιτικό σύστημα. Το τριήμερο που μας πέρασε, παρά το γεγονός πως είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο «κλεφτοπόλεμος» στις πλατείες συνεχίστηκε. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με επίσημες ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε σε συγκεντρώσεις σε –τουλάχιστον– 31 σημεία σε όλη τη χώρα, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης που, παρά το γεγονός ότι θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτή τη συντονισμένη επιχείρηση.

«Υστερα από μια δύσκολη εβδομάδα και ενώ το τριήμερο αυτό ήταν ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουν οι πολίτες με τις οικογένειές τους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα», ανέφερε η κ. Πελώνη σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία, καθώς την ώρα που «εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας», παράλληλα «υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή».

Πράγματι στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος σε στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο, θα επενδύσει το επόμενο διάστημα στην όξυνση του πολιτικού σκηνικού με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση σε δύο τομείς: πρώτον, στο θέμα της πανδημίας και στην ευρύτερη διαχείρισή της και δεύτερον, στο θέμα της τάξης και της ασφάλειας, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα με πορείες και εντάσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν προσθετικά στο ήδη κουρασμένο εκλογικό σώμα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Τσίπρα στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή στους «νοικοκυραίους», καθώς επιθυμεί να διαρρήξει τον δεσμό της Ν.Δ. με την παραδοσιακή βάση της, δημιουργώντας εστίες εντάσεων που μακροπρόθεσμα θα προκαλέσουν πρόβλημα και στην κυβέρνηση.  

Την ίδια ώρα, πλην των υποκινούμενων κινητοποιήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και τη γενικευμένη κόπωση του πληθυσμού. Φάνηκε και το τριήμερο, που σε πολλές πόλεις της χώρας –όπως Ξάνθη και Πάτρα– πραγματοποιήθηκαν καρναβαλικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα σημειώθηκε σωρεία παραβάσεων ακόμα και με άνοιγμα… μπαρ, ενώ και η κινητικότητα στις πλατείες ήταν πολύ μεγάλη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τις ΜΕΘ να γεμίζουν διαρκώς, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τα επόμενα κρίσιμα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας.

Υπάρχουν δύο «σχολές»: η μία λέει πως το άνοιγμα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι και η άλλη υποστηρίζει πως, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζονται τα μέτρα, καλό είναι να ανοίξει συντεταγμένα η αγορά. Το Μαξίμου φαίνεται πως διαλέγει τη μέση οδό. Κατά πληροφορίες, εάν υπάρξει υποτυπώδης κάμψη αυτή την εβδομάδα, τότε από την επόμενη Δευτέρα μπορεί να δούμε το πρώτο άνοιγμα, το οποίο θα γίνει κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Ητοι, κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αφήνει τον στόχο της 29ης Μαρτίου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και έπονται, εντός Απριλίου, σχολεία και εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και στα τέλη Απριλίου να επιστρέψουμε οριστικά σε ανοιχτές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή