Προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν η βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ

Προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν η βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Τουρκία θεωρούν πως οι σχέσεις με την Ελλάδα οδηγούνται προς ομαλοποίηση μετά τη διαφαινόμενη απόφαση Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους στα περισσότερα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής ώστε να ασχοληθεί με τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι οι διερευνητικές με την Ελλάδα προχωρούν, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η συνέχιση των επαφών με τον 63ο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Μετά τις πολιτικές διαβουλεύσεις που έγιναν την Τετάρτη, ανακοινώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αγκυρα, στις 14 Απριλίου.

Διπλωματικές πηγές στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι το κλίμα στις διερευνητικές επαφές ήταν αρκετά καλό. Διαπιστώνουν πως στο ζήτημα της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και των θεμάτων που συνδέονται με αυτό, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εκφράσει η κάθε μία τις θέσεις της, αλλά για να προχωρήσουν περισσότερο οι συζητήσεις χρειάζεται η πολιτική βούληση των δύο πλευρών. Ενας από τους λόγους που η Αγκυρα προσπαθεί να αλλάξει την ονομασία τους και τις αποκαλεί «συναντήσεις διαβουλεύσεων» θεωρείται πως είναι κι αυτός. Πιστεύουν πως οι διερευνητικές επαφές έχουν φτάσει σε κάποιο σημείο κι από εδώ και πέρα με την αλλαγή και της ονομασίας μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι διαβουλεύσεις στο επιθυμητό επίπεδο.

Στις πολιτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά 14 μήνες, η τουρκική αλλά και η ελληνική πλευρά έθεσαν όλα τα ζητήματα στα οποία επιθυμούν την επίλυσή τους. Τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, μειονοτικά ζητήματα, εμπορικά και ό,τι άλλο απασχολεί τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά ζήτησε για άλλη μία φορά την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Παράλληλα, εκφράστηκε και ενόχληση για την παρουσία μελών του PKK και της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές) στην Ελλάδα.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, ουσιαστικά θα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών. Και όπως τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και το ζήτημα της πιθανής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στις 27-29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Στην Αγκυρα παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή πως μόνο μετά την επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα ξεκαθάρισε το τοπίο για τις κυρώσεις που υπήρχαν στην ατζέντα της Ε.Ε. και δεν θεωρείται τυχαία και η πληροφορία που διέρρευσαν μέσω διεθνών πρακτορείων πως και ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την ηγεσία της Ε.Ε. το «πάγωμα» των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Σε εκκρεμότητα ήταν και η τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Τουρκίας με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρώθηκαν θετικά οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Πάντως, ο Ερντογάν προσπαθεί να κλείσει πολλά από τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την εξωτερική πολιτική που ασκούσε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το κάνει για να μπορέσει να ασχοληθεί με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του κι αυτό είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ηδη, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει διαδοχικές δηλώσεις και προσπάθειες επαναπροσέγγισης και με την Αίγυπτο και τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο Ερντογάν στο παρελθόν αποκαλούσε τον Σίσι «τύραννο» και «αιμοσταγή δικτάτορα». Το Κάιρο, πάντως, έχει ζητήσει από την Αγκυρα ξεκάθαρα βήματα από την πλευρά της  κι ένα από αυτά είναι ο τερματισμός της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.