Γιατί το Μαξίμου λέει «ναι» στο άνοιγμα
LOCKDOWN

Γιατί το Μαξίμου λέει «ναι» στο άνοιγμα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ και ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, η κυβέρνηση επιθυμεί από την επόμενη εβδομάδα να αρχίσει σταδιακά η άρση περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η βούληση αυτή, παρότι φαίνεται αντιφατική, επί της ουσίας δεν είναι. Για τρεις λόγους: Πρώτον, παρά τη δεδομένη πίεση στις ΜΕΘ, η ψαλίδα μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων κλείνει διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ημέρες με περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια. Αυτό το σημαντικό στατιστικό στοιχείο θα αργήσει ακόμα να φανεί στις ΜΕΘ και στην πίεση του συστήματος υγείας, αλλά αποτυπώνει πως «από κάτω» έχει αρχίσει να υπάρχει μια σχετική ύφεση, που θα αποτυπωθεί σε όλα τα νούμερα στα μέσα Απριλίου. Και πέρυσι άλλωστε υπενθυμίζεται πως από τέλη Απριλίου το τότε κύμα παρουσίασε κάμψη.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σκαρφαλώνει στους 20 βαθμούς Kελσίου, ευνοώντας τις δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι πως η διασπορά του τρίτου κύματος οφειλόταν κατά κύριο λόγο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα μεταφέρει την κοινωνική ζωή σε ανοικτούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται για την εξασθένηση του τρίτου κύματος.

Ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε άνοιγμα έχει να κάνει με την πολύ ικανοποιητική πρόοδο των εμβολίων. Ηδη, όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ακης Σκέρτσος, έχουν γίνει 1.609.774 (μέχρι και χθες), με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι στο 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά εβδομάδα (κυλ. 7ήμερο) είναι 224.018, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 1.993.733. Αυτό σημαίνει πως κάθε εβδομάδα χτίζεται με σταθερό ρυθμό ένα τείχος ανοσίας που μπορεί να συνδυαστεί με άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την ομάδα 65-69 ετών

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως έως το τέλος Απριλίου θα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και οι περίπου 800.000 που έχουν νοσήσει, τότε θα μιλάμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στα 3 εκατ. άτομα. Τέλος, η μέθοδος του self testing θα δώσει ένα έξτρα εργαλείο, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχονται ατομικά, κάτι που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων.

Τα επόμενα βήματα

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, που θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Είναι πολύ πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα λύκεια – ενδεχομένως και τα γυμνάσια–, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση. Οσον αφορά τη λιανική, θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. Εάν ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Σχετική αναφορά έκανε άλλωστε το Σαββατοκύριακο και ο κ. Ακης Σκέρτσος, λέγοντας πως εντός του Απριλίου θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. Τέλος, πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Διαβάστε ακόμη: Μήνας- κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή