Κυρ. Μητσοτάκης: Self-tests με προτεραιότητα στους μαθητές

Κυρ. Μητσοτάκης: Self-tests με προτεραιότητα στους μαθητές

Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη.

«Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -αρχίζουμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει». Ευχαρίστησε, δε, το υγειονομικό προσωπικό για την προσπάθεια που καταβάλλεται στα νοσοκομεία. Τόνισε επιπλέον ότι «έχουμε αθροίσει όλες τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ιδιωτικού τομέα, κάτω από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίση».

«Οι εισηγήσεις θα λάβουν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συσσωρευμένη κούραση»

Ως προς το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίες –όπως πρόσθεσε- θα λάβουν υπόψη από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα –για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου, με αποτέλεσμα τα μέτρα εκ των πραγμάτων να μην τηρούνται πλήρως, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι «θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικό νέο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. «Και βέβαια, το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο, είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση “Ελευθερία”, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα» συμπλήρωσε.

«Οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Επεσήμανε, δε, ότι «από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας, θα μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος της ανοσίας το οποίο τελικά θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας – μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμών- τονίζοντας πως «αυτά είναι μέτρα τα οποία και όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς, σίγουρα θα εξακολουθούν να μας συνοδεύουν μέχρι να φτάσουμε να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% των συμπολιτών μας».

Αναφέρθηκε, δε, στο σχέδιο ανάκαμψης, ενώ τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για να επιτευχθεί ένας δραστικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. «Και πιστεύω ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς και με τα υπόλοιπα κόμματα και τελικά θα πάρει τη μορφή νόμου που θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και θα δώσουν προοπτική και ελπίδα κυρίως στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι κι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα εξέπεμψε μια εικόνα ενότητας, αυτοπεποίθησης, αλλά και μέτρου». «Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει διακόσια χρόνια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά έναν δρόμο για το μέλλον» συμπλήρωσε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «είναι κοινή πεποίθηση ότι γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με τον τρόπο που άρμοζε σε αυτήν την ιστορική επέτειο. Με ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, με συγκίνηση για τους αγώνες των προγόνων μας, με συμμετοχή των συμμάχων μας που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία μας, και με σεβασμό στους καταναγκασμούς που έχει επιφέρει η πανδημία».

Αναφερόμενη στην πανδημία, τόνισε ότι κατανοεί πλήρως την κούραση και την αγωνία των πολιτών. «Βλέπω ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «παρά τις μικρές ανάσες ελευθερίας, όποιες είναι αυτές που μπορούν να δοθούν, είναι προφανές ότι η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή ούτε εύκολη».

Στάθηκε πάντως στην ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα ανασύνταξης της οικονομίας και του ανοίγματος του τουρισμού. «Ειδικά για το θέμα της οικονομίας πιστεύω ότι θα συμβάλλει το ταμείο ανάκαμψης τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο, όσο για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» τόνισε.

«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας»

Στο θέμα των περιορισμών, δήλωσε ότι θεωρεί εξίσου σημαντική την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. «Τα καλά νέα θεωρώ και εγώ έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων. Πέρα από τη συγκινητική εκδήλωση της πρόθεσης μεγαλύτερων συμπατριωτών μας να εμβολιαστούν βρίσκω σημαντικό ότι εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν» είπε.

«Είναι κι ένα μήνυμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που δίστασαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε πρώτη φάση. Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα όρια της ατομικής μας ελευθερίας δεν είναι απεριόριστα. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση και της ευθύνης μας απέναντι στους διπλανούς μας, απέναντι σε όσους κινδυνεύουν από τη δική μας απροσεξία, από τη δική μας εγωιστική –και αντιεπιστημονική θα μπορούσα να πω- στάση απέναντι στους συμπολίτες μας» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή