Άνοιγμα και Ταμείο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

Άνοιγμα και Ταμείο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο νέο άνοιγμα της αγοράς που επιχειρεί η κυβέρνηση έχουν εστιάσει την κριτική τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως το Μαξίμου διανύει μια περίοδο πίεσης και αμηχανίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι η εστίαση έκλεισε πριν από πέντε μήνες με 2.500 κρούσματα, 30 νεκρούς και 200 διασωληνωμένους και σήμερα η κυβέρνηση συζητάει για άνοιγμα «με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς, 750 διασωληνωμένους και 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι. Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το χαμόγελό του, όταν μιλάει για κρούσματα και διασωληνωμένους, τα λέει όλα», απάντησε η Ν.Δ. επικαλούμενη σχετικό βίντεο από την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την απάντηση της Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κλάδο της εστίασης «από τους βαρύτερα πληττόμενους, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνοντας ωστόσο πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, έτυχε ουσιαστικής στήριξης με επιδότηση «έως και 70% του χαμένου τζίρου για όσο υπολειτουργούσε». Σε σχέση με τις νέες ανακοινώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε: «Κακώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο παρατεταμένο lockdown, ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες λογικές “ανοσίας της αγέλης”».

Από το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Ζητάμε άμεσα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, έτσι ώστε αμέσως να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα με πολύ περισσότερες κλίνες, με ΜΕΘ, με γιατρούς, με νοσηλευτές. Ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, στη Δημόσια Υγεία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αλέξης Χαρίτσης και η Εφη Αχτσιόγλου τονίζουν πως δεν περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας: «Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας».

Το ΚΙΝΑΛ

Από το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός του Μαξίμου αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. «Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει τη μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω». Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι από την παρουσίαση που έγινε δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς δεν δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και δεν υιοθετείται η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή