Α. Σκέρτσος: «Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Α. Σκέρτσος: «Παράθυρο» για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self-tests, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self-tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου. 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των Λυκείων, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο είχαν διατεθεί περίπου 380.000- 400. 000 self-tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη στην σχετική πλατφόρμα έχουν δηλώσει σήμερα, περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί ότι είναι θετικοί.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά εδώ και μερικές μέρες, με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές.

Επισήμανε ωστόσο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του. 

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι από τα μέσα Μαΐου, χάρη στους εμβολιασμούς και τον καλό καιρό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα οργανωμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων οριστικά.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Ωστόσο, επιφυλακτική εμφανίζεται η πλειοψηφία των ειδικών για την άρση στους περιορισμούς των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, με βάση τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές «οδηγός» για το άνοιγμα.

Επιπλέον, έξι καθηγητές επισημαίνουν πως «θέλει προσοχή η μετακίνηση», ενώ χτυπούν «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Self-tests: Διαθέσιμη η υπηρεσία δήλωσης αποτελεσμάτων

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι από σήμερα Κυριακή 11 Απριλίου είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self-tests και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ για την Covid-19 (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου να γίνει με ασφάλεια.

Ωστόσο, παραμένει η ισχυρή σύσταση για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, αφού το self-tests, είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων.

«Τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν οι υγιείς 40άρηδες»

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι τον Ιούνιο υπολογίζεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι υγιείς σαραντάρηδες.

Διαβάστε ακόμη: 

Lockdown: Ποια τα επόμενα βήματα για το restart της αγοράς

Οδηγός για τα self-tests

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το ποσοστό όσων δεν εμβολιάζονται, κάλεσε για μια ακόμη φορά του ηλικιωμένους να εμβολιστούν. «Θέλω να απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό» αναφέρει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος λέει ότι το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή