Αιφνιδιασμός Άγκυρας από το εμπάργκο Καναδά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων

Αιφνιδιασμός Άγκυρας από το εμπάργκο Καναδά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σοκ προκάλεσε στην Αγκυρα η οριστικοποίηση του εμπάργκο του Καναδά προς την Τουρκία για τις εξαγωγές συστημάτων απεικόνισης και στόχευσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εντύπωση προκαλεί πως ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που επιβάλλει κυρώσεις σε εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Αγκυρα, κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Ο Καναδάς, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε «παγώσει» αυτές τις εξαγωγές προς την Αγκυρα, όμως το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε τώρα επισήμως το εμπάργκο. O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Καναδό ομόλογό του Μαρκ Γκαρνάου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την απόφαση αυτή και ζήτησε την αναθεώρησή της.

Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, καθώς οι καναδικές εξαγωγές θεωρούνται σημαντικό κομμάτι του, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar». Η Αγκυρα υποστηρίζει πως ήδη παράγει εγχώριας κατασκευής κάμερες, όμως δεν θεωρούνται εξίσου αξιόπιστες. Αφορμή για την κίνηση της Οττάβας το φθινόπωρο ήταν οι κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζερικές δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χωρίς τη συναίνεση του Καναδά. 

Από τη διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών προέκυψε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» για τη χρήση των καναδικής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις μάχες του Καυκάσου.

Η Οττάβα είχε διακόψει και το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Αγκυρας στη βόρεια Συρία με στόχο τους Κούρδους αντάρτες.

Η Ουάσιγκτον έχει «παγώσει» την παράδοση των F-35 και έχει επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές πολλών στρατιωτικών υλικών προς την Τουρκία λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.

Ο κ. Τσαβούσογλου συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν –είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο ανδρών– και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις πως θέμα συζήτησης ήταν το Αφγανιστάν και περιφερειακά ζητήματα, θεωρείται πως τέθηκε επίσης το ζήτημα των κυρώσεων αλλά και η κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή