Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τονίστηκε, αυτό θα γίνει άμεσα υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικές πηγές: Τα τρία μηνύματα της επίσκεψης Ν. Δένδια στη Βεγγάζη

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον κ. αλ-Μενφί, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη. «Για να επαναβεβαιώσουμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου».

«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση του κ. αλ-Μενφί αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, για να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Η Ελλάδα είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης, οι σχέσεις μας χάνονται στα βάθη των αιώνων και θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικό σκάκι με φόντο τη Λιβύη

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ αλ-Μενφί ανέφερε πως «οι σχέσεις των δύο λαών μας είναι ξεχωριστές σχέσεις, είναι ιδιαίτερες σχέσεις, χάνονται στα βάθη των αιώνων, πλέον των δύο χιλιάδων ετών και αδημονούμε και ευελπιστούμε να βελτιωθούν ιδιαίτερα με τη γείτονα χώρα, την Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι ιστορικοί δεσμοί. Υπάρχει κοινή ιστορία, ανάμεσα στη χώρα μου, τη Λιβύη και την Ελλάδα».

]Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή