ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο εφόσον διατηρηθεί

Γεωργιάδης: Πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο εφόσον διατηρηθεί

Για «μικρή τάση αποκλιμάκωσης» της πανδημίας, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self-tests σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown: «Παράθυρο» για άνοιγμα εστίασης αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Ομως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δηνιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κένρων και των mall».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «πρώτη προτεραιότητα είναι η ομαλοποίηση της αγοράς. Αναφέρθηκε στα self-tests ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, «καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Χαρακτήρισε, ωστόσο, πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των πάμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. «Αν αύριο ανοίγαμε εδω την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κανουμε βήματα προσεκτικά».

Παράλληλα άσκησε κριτική στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία λέγοντας ότι μια σειρά μέτρων που έχουν εφαρμοστεί αποτελούν στην ουσία διαγραφή ιδιωτικού χρέους. «Το πρόβλημα το έχουμε εντοπίσει και το έχουμε αντιμετωπίσει», είπε.

Τέλος, σημείωσε πως «το πρόγραμμα Γέφυρα για τους επιχειρηματίες είναι εννέα μήνες μπροστά. Κανείς δεν θα πει στους επιχειρηματίες που θα ανοίξουν αύριο, πηγαίνετε τώρα να πληρώσετε τα χρέη σας».