Διπλό πακέτο από Μαξίμου για ενίσχυση της νέας γενιάς – Επιδότηση για εισιτήρια σε χώρους πολιτισμού, τουρισμό

Διπλό πακέτο από Μαξίμου για ενίσχυση της νέας γενιάς – Επιδότηση για εισιτήρια σε χώρους πολιτισμού, τουρισμό

Σχέδιο άμεσης στήριξης και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλημμένη απόφαση αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εντάξει τη νέα γενιά στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και στα οφέλη που αναμένονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βασικούς μοχλούς το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναθέσει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο και στον υφυπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Λιβάνιο την επεξεργασία ενός συνεκτικού σχεδίου, με τον κωδικό «ενεργοποίηση» της νέας γενιάς, που θα φέρει τελικώς τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού και θα έχει δύο πτυχές: μία βραχυπρόθεσμη άμεσων ενισχύσεων και μία μεσοπρόθεσμη που θα στοχεύει στον συνολικότερο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με την αξιοποίηση των νέων στην αιχμή της αγοράς εργασίας και «όχημα» το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που έχει αποσπάσει ήδη τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η δέσμη μέτρων που διαμορφώνουν οι κ. Πιερρακάκης, Σκέρτσος και Λιβάνιος προβλέπει την κατ’ αρχήν εμπλοκή πέντε υπουργείων: των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Αμυνας και Πολιτισμού, και συνδυάζει, όπως προαναφέρθηκε, καινοτόμους προσεγγίσεις αλλά και πιο «παραδοσιακές δράσεις». Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται για όσους είναι κάτω από τα 30: 

• Η δημιουργία ενός μηχανισμού που ουσιαστικά θα οδηγεί στην επιδότηση ή σε μεγάλη έκπτωση αγοράς εισιτηρίων για την παρακολούθηση πολιτιστικών δράσεων, όπως θέατρο, κινηματογράφος ή συναυλίες. Oπως επίσης και «πρόσβαση» στον τουρισμό.

• Η χορήγηση voucher για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών –ως συνέχεια του προγράμματος «Ψηφιακή μέριμνα», που όμως τώρα περιορίζεται σε μαθητές και φοιτητές– αλλά και δεδομένων.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και δράσεις συνδυασμένες με τη συνολικότερη προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ένταξης των νέων στην παραγωγική διαδικασία. Ως τέτοιες αναφέρονται η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας, μεταξύ άλλων και για ψηφιακές δεξιότητες, η επιδότηση εισφορών, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των νέων επιστημόνων.
Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο ανωτέρω πλαίσιο θα υπάρξουν, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ώστε κατά τη διάρκειά της όχι μόνο να αποκτώνται επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά αυτές και να πιστοποιούνται. 

Η βούληση του κ. Μητσοτάκη να φέρει τη νέα γενιά σε πρώτο πλάνο εντάσσεται στην προσπάθεια της γενικότερης επανεκκίνησης αλλά και αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, στόχους στους οποίους εκ των πραγμάτων οι κάτω των 30 ετών θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, μετά μια δεκαετία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή είχαν ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τις συντάξεις, θεωρείται κοινωνικά δίκαιο να επιδειχθεί μέριμνα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Επίσης, όπως λέγεται, η πολιτεία θα πρέπει να «ανταμείψει» τη νέα γενιά για τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε την περίοδο της πανδημίας: Είναι σαφές πως, παρότι τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα κορωνοπάρτι και στις μειοψηφίες που συγκεντρώνονται στις πλατείες, οι νέοι, στην πλειονότητά τους, υπέστησαν πολλούς περιορισμούς τον τελευταίο χρόνο χωρίς να κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι από όλα τα κόμματα αναγνωρίζεται πως απαιτούνται πρωτοβουλίες ώστε η «πολλαπλή πίεση» που πυροδότησε η πανδημία να μην οδηγήσει σε συνολικότερη αποστροφή των νέων για την πολιτική.
Πάντως, στην παρούσα συγκυρία, άμεση προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η επιτυχής «αποσωλήνωση» της οικονομίας μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η κυβέρνηση επενδύει στα προγράμματα επανεκκίνησης, καθώς, έπειτα από εκείνο για την εστίαση, σύντομα θα δρομολογηθεί και νέο, αυτήν τη φορά για τον τουρισμό. 

Αντιστοίχως, κρίσιμες χαρακτηρίζονται και οι φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Στην ίδια κατεύθυνση, και με ορίζοντα την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, σημαντική θεωρείται η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή