Το μεγάλο στοίχημα του Πάσχα

Το μεγάλο στοίχημα του Πάσχα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, τόνισε πως «η εκστρατεία “Ελευθερία” επεκτείνεται» και «από αύριο (σ.σ.: σήμερα) μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως μέχρι τότε θα έχουμε φτάσει τα 5 εκατ. εμβολιασμών, καθώς, όπως είπε, «πλησιάζουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς» και «αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000». Πράγματι, ο στόχος είναι εφικτός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι και χθες είχαν γίνει 2.764.000 εμβολιασμοί και τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 2.998.910. Συνεπώς ο στόχος που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως εφικτός.

Οσον αφορά την τρέχουσα δύσκολη εβδομάδα και τις υπεραστικές μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. «Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων» και «όλοι υποδέχθηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων». Η πανδημία δείχνει μια πτωτική τάση, αλλά στο Μαξίμου φοβούνται τρεις παράγοντες: τις μετακινήσεις εκτός Αττικής που θα μεταφέρουν το πρόβλημα, τους πιθανούς συνωστισμούς το βράδυ του Επιταφίου και της Ανάστασης, καθώς και την Κυριακή του Πάσχα διότι ήδη το παράκτιο μέτωπο της Αττικής είναι σχεδόν «κλεισμένο» από ενοικιαζόμενες βίλες και εξοχικές κατοικίες που μπορεί να αποτελέσουν εστίες μεγάλων συγκεντρώσεων.  

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον έτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση της αμέσως επόμενης περιόδου, που έχει δύο διαφορετικές πτυχές: από τη μια το στοίχημα ομαλής επαναλειτουργίας της οικονομίας και από την άλλη την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί χάρη στους εμβολιασμούς και στη συμπεριφορά την πολιτών. Στον πυρήνα αυτής της επανεκκίνησης βρίσκεται η μεσαία τάξη, για τη στήριξη της οποίας ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί και προεκλογικά. «Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση», επανέλαβε στο χθεσινό υπουργικό, εστιάζοντας στις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν, ενώ αναφορικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας «αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στον σωστό δρόμο». 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ευχαριστώντας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πως σήμερα η χώρα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα εγκριθούν και τα πρώτα 4 δισ. ευρώ εντός του 2021.

«Ναι» από Μητσοτάκη σε Γεννηματά

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χθες θετικά στην επιστολή της κ. Γεννηματά με την οποία κατέθετε αίτημα για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο έναν νέο κλιματικό νόμο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωνε πως στόχος είναι η διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης ώστε να υπερψηφιστεί ο νόμος με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που βρήκε θετικό τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήδη έχει δώσει σχετική εντολή στον κ. Σκρέκα. «Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου, ώστε μέσα από μια ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Βουλής όρισε την κοινή συνεδρίαση για την Τρίτη 18 Μαΐου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή