ΣΥΡΙΖΑ: Το εργασιακό ανεβάζει το θερμόμετρο

ΣΥΡΙΖΑ: Το εργασιακό ανεβάζει το θερμόμετρο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά θερμός αναμένεται να είναι ο Μάιος για την κυβέρνηση, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα συλλαλητήρια που έγιναν μέσα στην εβδομάδα έδειξαν τις διαθέσεις τους για το εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Τι τελικά θα περιέχουν οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει ο Κ. Χατζηδάκης; Αυτό είναι το επίδικο αυτή τη στιγμή, καθώς το σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση. Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιτέθηκε στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που αντιδρούν, τονίζοντας πως η κατάργηση του 8ώρου είναι στη φαντασία τους: «Eχουν στο ντουλάπι τους διάφορες φράσεις. Κατάργηση του 8ώρου, εργασιακός μεσαίωνας, γαλέρα κ.λπ. και ανεξαρτήτως του τι κάνει μια κυβέρνηση, όποιον θέλουν να πολεμήσουν, τον λούζουν με όλες αυτές τις επιθέσεις».

Εντελώς άλλη οπτική έχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να δίνει το «παρών» στη χθεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσε το κόμμα του, κατηγορώντας το Μαξίμου πως γυρνάει τη χώρα σε παλιές εποχές. «Ενώ σε όλον τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφθεί το ν/σ που θα φέρει στη Βουλή και έκανε λόγο για «μια κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας». Για την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, τα εργασιακά που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεισδύσουν πιο δυναμικά στον συνδικαλιστικό χώρο προκαλώντας μια αναδιάταξη των δυνάμεων.

Στη Ν.Δ. ετοιμάζονται από τώρα για τη μάχη που θα δοθεί στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και έχουν ήδη βγάλει τον «κατάλογο» με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως διευκρινίζουν από τη «γαλάζια» παράταξη με το νέο εργασιακό ν/σ, σε αντίθεση με όσα δηλώνουν από την Κουμουνδούρου, δεν καταργείται το 8ωρο, που παραμένει κατοχυρωμένο, δεν καταργούνται οι υπερωρίες και δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις. Επίσης ξεκαθαρίζουν πως δεν ισχύει ότι με την αύξηση των υπερωριών δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες για τους εργαζομένους και παράλληλα δεν διασφαλίζονται οι απολαβές τους. Αντιθέτως, με την ψηφιακή κάρτα όλα καταγράφονται αυτομάτως και ηλεκτρονικά.

Στην κόντρα για τα εργασιακά, δυναμικά έχει μπει από πολύ νωρίς το ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα: «Μετά μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Στο debate που έχει ήδη ξεκινήσει παρενέβη και ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ. Από τη Χαρ. Τρικούπη προειδοποιούν την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην κατάθεση του αντεργατικού της σχεδίου. Οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν διάλογο και συναινέσεις. H αυξημένη παραγωγικότητα απαιτεί επενδύσεις, δίκτυα και δίκαιες αμοιβές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή