Μετωπική σύγκρουση για τις πατέντες των εμβολίων

Μετωπική σύγκρουση για τις πατέντες των εμβολίων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση των ΗΠΑ για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως όταν είχε θέσει ο ίδιος το θέμα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρνητικός. «Οταν τον Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η ελεύθερη αγορά με ένα νόμο κι ένα άρθρο» έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης.  

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, η οποία, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, δήλωσε πως άλλο πράγμα ήταν αυτό που πρότεινε ο κ. Τσίπρας και άλλο αυτό που είπαν οι Αμερικανοί. Οπως σημείωσε η κ. Πελώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα, εξ ου και τότε η απάντηση του κ. Μητσοτάκη πως δεν γίνεται… κρατικοποίηση των εταιρειών που παράγουν το εμβόλιο. Αντίθετα, η πρόταση των ΗΠΑ μιλάει για απελευθέρωση της πατέντας, που θα βοηθήσει κυρίως τις τρίτες χώρες. «Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν χώρες όπως η Ινδία και τα κράτη της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια», δήλωσε η κ. Πελώνη. Η κυβέρνηση όμως δεν σταμάτησε εκεί και πέρασε στην αντεπίθεση, θυμίζοντας πως ήδη από τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Μόσιαλο είχαν κάνει κοινή παρέμβαση για χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό με άρθρο τους στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η κ. Πελώνη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως η πρόταση του στη Βουλή είχε έρθει μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη και μάλιστα με στρεβλό τρόπο, καθώς μιλούσε για παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε σημειώνουν πως ήδη από τον Ιούνιο θα υπάρχει υπερπλεόνασμα εμβολίων σε όλη τη Δύση και το θέμα της πατέντας, που «ορθώς τέθηκε» από τις ΗΠΑ, αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό. Πηγές του Μαξίμου κάλεσαν την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να κάνει «αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε» και να συμβάλει στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σήκωσε ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για «αυτογελοιοποίηση» της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας. Η αξ. αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη «να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας», επικαλούμενη τη συζήτηση στη Βουλή της 15ης Ιανουαρίου, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης, «κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο”». Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα πως ο κ. Μητσοτάκης είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες. «Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε διεθνή fora και στην Ε.Ε.;» είναι το ερώτημα που θέτουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή