Διαφωνία Τσαβούσογλου-Μάας στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Διαφωνία Τσαβούσογλου-Μάας στο Βερολίνο για τη Λιβύη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Χάικο Μάας στο Βερολίνο προέκυψε ξεκάθαρη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας για το ζήτημα της Λιβύης, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κατηγορήσει την Ελλάδα και να θέσει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις συστάσεις του Γερμανού ομολόγου του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, δήλωσε: «Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Υπάρχουν χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις. Οπως φάνηκε και στην επίσκεψη του Δένδια, υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και δεν εφαρμόζονται σχεδόν 20 χρόνια. Mην αναφερόμαστε επιλεκτικά σε μία χώρα, αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και από χώρες-μέλη».

Στη συνάντηση Μάας – Τσαβούσογλου συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, με τον Γερμανό υπουργό να μιλάει με θετικά λόγια για την έναρξη του διαλόγου και τη μείωση της έντασης. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα των σχέσεων Βερολίνου – Αγκυρας, το Κυπριακό, αλλά και της Λιβύης.

Στο ζήτημα της Λιβύης οι δύο υπουργοί διαφώνησαν ξεκάθαρα, καθώς ο Χάικο Μάας τόνισε πως όλες οι χώρες πρέπει να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις. «Στη Λιβύη όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις της διάσκεψης του Βερολίνου και να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις και οι μισθοφόροι», δήλωσε ο κ. Μάας. Αμεση ήταν η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως «υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευση και υπάρχει συμβουλευτικός ρόλος. Η διακοπή αυτής της συνεργασίας δεν είναι προς όφελος της Λιβύης. Δεν είναι σωστό τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν σε μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τους μισθοφόρους με τις νόμιμες στρατιωτικές δυνάμεις».

Πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νετζλά Μανγκούς είχε ζητήσει την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, με τον κ. Τσαβούσογλου να αναφέρει πως οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στη χώρα για εκπαιδευτικούς λόγους, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ. «Δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που ξεκίνησε στις σχέσεις Τουρκίας – E.E. H Eλλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της. 

Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου και των συνειδήσεων. Ομως η Τουρκία διατηρεί νηφάλια στάση, για να διατηρηθεί η θετική ατζέντα», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις της τουρκικής αποστολής με επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ στην Αίγυπτο. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως «η Αίγυπτος είναι γειτονική μας χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι επαφές μας δεν είχαν διακοπεί εντελώς». Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως, από το 2013 μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι «πραξικοπηματία και δικτάτορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή