Επίθεση από Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης για τα σχολεία

Επίθεση από Αλ. Τσίπρα και Φ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης για τα σχολεία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα των σχολείων έθεσε σε συναγερμό την αντιπολίτευση και δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά συζήτησαν το θέμα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Η επαναφορά των μαθητών στις τάξεις αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης από τον Σεπτέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει αραίωση τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την εκπαίδευση με μοναδικό όπλο τα self tests, που βεβαίως είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά τελείως συμπληρωματικό, δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες θα έπρεπε να είναι ένα μέλημα της κυβέρνησης, «που δεν έγινε».

Η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά τη συνάντηση με τη ΔΟΕ, ζήτησε ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests στα σχολεία, να καλυφθούν τα κενά με πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών και να προβλεφθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους απαιτείται. Επιτέθηκε στο Μαξίμου πως με την πολιτική του «διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες».

Το θερμόμετρο, πάντως, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει συνεχώς για τα εργασιακά. Με μια εξασέλιδη ανακοίνωση, στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως το πλήρες νόμιμο ωράριο του εργαζομένου ανέρχεται στις 40 ώρες την εβδομάδα εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και δεν επιτρέπεται με ατομική σύμβαση εργασίας να καθορίζεται ανώτερο ωράριο από αυτό. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που προωθείται οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν «εύκολα και κυρίως φθηνά να απασχολούν τους εργαζομένους επιπλέον του ωραρίου τους, με ελάχιστο κόστος» και συγχρόνως υποστηρίζουν πως δίνεται το τελειωτικό χτύπημα σε σχέση με τις απολύσεις, αφού «θεσπίζεται η εναλλακτική “λύση” της αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις και ο πόλεμος δηλώσεων για την αποστροφή της Εφης Αχτσιόγλου, σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, πως «η κανονικότητα στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για μια «πολύ κυνική δήλωση, που όμως αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπέσκαψε και υπονόμευε την εθνική προσπάθεια, άλλοτε καλώντας σε πορείες, σπάνια καλώντας σε τήρηση των μέτρων». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Real FM, διευκρίνισε πως αναφερόταν στη μετατόπιση της Ευρώπης από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής πολιτικής λόγω της πανδημίας, που διευκολύνει πλέον τη συζήτηση της ατζέντας που παραδοσιακά έθετε η Αριστερά. «Είναι κάποιος καιρός που η Ν.Δ. έχει εξαπολύσει έναν έντονο μηχανισμό προπαγάνδας. Και αναρωτιέμαι: Τόσο δύσκολο της είναι να κάνει μια τίμια, πολιτική, ιδεολογική αντιπαράθεση;» κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή