Μητσοτάκης – Σάντσεθ: Πανδημία και τουρισμός στο επίκεντρο

Μητσοτάκης – Σάντσεθ: Πανδημία και τουρισμός στο επίκεντρο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από εύκολα και πιο δύσκολα ζητήματα βρέθηκαν χθες στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πανδημία και τη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού στις μεσογειακές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαιτέρως την ανάγκη προώθησης του πράσινου πιστοποιητικού ταξιδιού για όσους έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικό τεστ. «Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί πριν από αρκετούς μήνες. Τη στήριξε αμέσως η Ισπανία και πιστεύω ότι έχουμε κοινό ενδιαφέρον να προωθήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού που τόσο ενδιαφέρει και τις δύο οικονομίες μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, πέρα από την ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα των εμβολιασμών, είναι κρίσιμη η επέκτασή τους σε τρίτες χώρες, όπου ο κορωνοϊός εξακολουθεί να επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σε αυτό το σημείο έθιξε το ζήτημα των πατεντών. «Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης ενός εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος, είναι όμως μια πολύ σημαντική διάσταση αυτού του προβλήματος. Και το βασικό μας ζητούμενο σήμερα είναι πώς θα επιτρέψουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και επίσης αυτά τα εμβόλια να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην Τουρκία. Μάλιστα είπε ότι «ως μεσογειακή χώρα, η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη Λιβύη, για την απεμπλοκή της από ξένους στρατούς, από ξένες επιρροές. Αλλά φυσικά και η Ισπανία ενδιαφέρεται, όπως η Ελλάδα, για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Και ως Ευρωπαίος εταίρος έχει φυσικά λόγο όταν μία υποψήφια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων μελών, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Ενώ και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η ελληνική θέση είναι απολύτως σαφής, απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν και οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Και συμφωνήσαμε ότι κάθε διαφορά έχει μόνο ένα δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Κάθε συζήτηση έχει μόνο ένα πλαίσιο που πρέπει να τη διέπει, αυτό του διεθνούς δικαίου, των Συνθηκών και φυσικά του κοινοτικού κεκτημένου».

Ο κ. Σάντσεθ, από την πλευρά του, απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία. Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο που υπέβαλε στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ως προς τα διμερή επισήμανε ότι στον εμπορικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην αγροτοβιομηχανία υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή