Επίθεση Ακάρ στην Αθήνα λόγω Λιβύης

Επίθεση Ακάρ στην Αθήνα λόγω Λιβύης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπαθεί να ακυρώσει το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων το οποίο έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη.

«Με τη Λιβύη έχουμε συμφωνίες και μνημόνια τα οποία έχουμε υπογράψει. Οπως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και η άλλη συμφωνία για συνεργασία άμυνας και ασφάλειας. Κάποιες χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, κάνουν προκλητικές ενέργειες προς την κυβέρνηση της Λιβύης, εναντίον αυτών των συμφωνιών. Ομως στην επίσκεψή μας που κάναμε την περασμένη εβδομάδα συνομιλήσαμε με τους Λίβυους φίλους και αδελφούς μας, συμφωνήσαμε σε όλα και μας δήλωσαν πως δεν θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ακάρ στην ομιλία του προς τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «για κάποιους λόγους υπήρξε κάποια στασιμότητα στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, όμως θεωρώ ότι αυτό θα ξεπεραστεί γρήγορα. Η αδελφοσύνη μας και η φιλία μας με την Αίγυπτο θα επανέλθουν σε ανώτατο επίπεδο. Κι αυτό είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Λιβύης, αλλά και της Αιγύπτου, και θα το δούμε αυτό, είναι αναγκαίο». Ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην κάνει ενέργειες υπέρ του διαλόγου και ισχυρίστηκε πως «δυστυχώς οι Ελληνες γείτονές μας συνεχίζουν οποιαδήποτε πρόκληση και προβοκατόρικη ενέργεια και αυξάνουν την ένταση, και νομίζουν πως θα κερδίσουν κάτι, πως θα έχουν κάποιο όφελος. Λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως έτσι δεν μπορεί να φτάσει κάπου».

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε μήνυμα και τόνισε πως η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης από ιστορική, γεωγραφική και ανθρωπιστική άποψη και είναι έτοιμη να πράξει αυτά που της αναλογούν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ενωση και για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. 

«Είναι προφανές πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει με ισχυρό τρόπο την ύπαρξή της χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη μετέφεραν στους διαδρόμους της Ενωσης τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία αιχμαλώτισε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και εξασθένισε την ικανότητα της Ενωσης να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές».
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης τοποθέτησε στην Αγία Σοφία τη φωτεινή επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος Θεός, εκτός από τον Αλλάχ». Αυτές οι φωτεινές επιγραφές συνήθως τοποθετούνται στα μεγάλα τζαμιά της χώρας.

Η Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ύστερα από 86 έτη μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας. Η κίνηση τοποθέτησης της επιγραφής διαφημιζόταν εδώ και μέρες στη χώρα, λειτουργώντας ως επισφράγιση της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή