Κατηγορίες Ακάρ για… επεκτατισμό

Κατηγορίες Ακάρ για… επεκτατισμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην ώρα που γίνονται προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει την έντονη ρητορική και κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσιες αλλά και για επεκτατική πολιτική. «Οι Ελληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν τις προβοκάτσιες, την απειλητική γλώσσα, τις ψευδείς και εσφαλμένες δηλώσεις. Οσοι κατηγορούν την Τουρκία ως επεκτατική χώρα ας κοιτάξουν τον χάρτη από το 1821 έως το 2020 και να δουν ποιος είναι επεκτατικός. Αυτό είναι εντελώς λάθος, δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο, είναι πρόκληση», δήλωσε ο κ. Ακάρ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε τουρκικό στρατόπεδο στην πόλη Σίρνακ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας με τη δήλωσή του αυτή αποκάλυψε την άποψη κάποιων αξιωματικών και διπλωματών της Τουρκίας που υποστηρίζουν πως από το 1821 η Ελλάδα επεκτείνεται εις βάρος των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο κ. Ακάρ σημείωσε πως «για να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των αδελφών μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στην Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας. Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας τόνισε πως «η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Λιβύης και της Αιγύπτου θα είναι προς όφελος όλων των χωρών και όλων των πλευρών».

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ευρώπη ανοιχτή φυλακή για τους Τούρκους και τους μουσουλμάνους. Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε πως στην Ευρώπη ζουν 6 εκατομμύρια Τούρκοι και 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, δήλωσε: «Η Ευρώπη, για τα αδέλφια μας, μετατρέπεται σε ανοιχτή φυλακή. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο σημερινό κλίμα που δημιουργείται εναντίον των μουσουλμάνων με το περιβάλλον μίσους που είχε δημιουργηθεί εναντίον των Εβραίων πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέκρινε και το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμικών στοιχείων και τόνισε πως «αν αυτό γίνει νόμος του κράτους, θα είναι η γκιλοτίνα στη Γαλλική Δημοκρατία. Eίναι δεδομένο πως ένας τέτοιος νόμος θα προκαλέσει αναταραχή μέσα στην τουρκική κοινότητα, αλλά και σε εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ, μίλησε για «κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ» και ευχήθηκε «αυτή η βία να γίνει αφορμή για την ανάσταση του ισλαμικού κόσμου και πρώτοι εμείς να υψώσουμε το ανάστημά μας».

Ο κ. Οκτάι δήλωσε πως «οτιδήποτε και να κάνουν, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Αλ Ακσα ανήκουν στους μουσουλμάνους, στους Παλαιστινίους. Η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Παλαιστίνη. Με τη βοήθεια του Θεού το παλαιστινιακό κράτος θα βρεθεί στο δίκαιο σημείο που του αναλογεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή